Onder toeziend oog van Policy officer Jens Bartholmes van de Europese Commissie werd een aankondigingsbord onthuld.
Onder toeziend oog van Policy officer Jens Bartholmes van de Europese Commissie werd een aankondigingsbord onthuld. (Foto: )

Het nieuwe Ahoy krijgt het grootste zonnedak van Rotterdam

Rotterdam - Eneco, Rotterdam Ahoy, gemeente Rotterdam en bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans hebben een overeenkomst ondertekend voor het realiseren van een slim thermisch grid en de aanleg van zonnepanelen op de daken van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en het bestaande Ahoy.

De aanleg van het slimme thermisch grid in en rondom Rotterdam Ahoy maakt onderdeel uit van het project RUGGEDISED dat wordt gesteund door de Europese Commissie. Peter van der Veer, directeur Rotterdam Ahoy: "Nu we deze grootschalige samenwerking bekrachtigen, starten vele mooie initiatieven en gaan we daadwerkelijk het verschil maken."

Eneco is de partij die de netwerken gaat aanleggen en ervoor gaat zorgen dat Ahoy op korte termijn gasloos wordt. Tevens gaat Eneco op Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam realiseren. Hans Peters, Chief Customer Officer Eneco: "Deze eerste overeenkomst zorgt voor een enorm mooie stap in het verduurzamen van het energiegebruik rondom Ahoy. Alleen al met deze eerste projecten bereiken we een reductie van 1422 ton CO2."

Het project RUGGEDISED kent in totaal 13 projecten die allemaal toegepast worden in het nieuwe Hart van Zuid. Projectdirecteur Hart van Zuid, Maarten Kokshoorn: "We bouwen met Hart van Zuid aan een sterk stuk stad dat de toekomst aankan. RUGGEDISED versterkt Hart van Zuid door op cruciale onderdelen nog duurzamer te worden."
De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkeling van het RUGGEDISED programma met een miljoenensubsidie, afkomstig uit Horizon 2020, het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van Europa. Projectcoördinator RUGGEDISED, Albert Engels: "Er is een verschil tussen smart city projecten dóén en een smart city zíjn. Het verschil zit 'm in het leggen van verbindingen. Die zorgen ervoor dat 1 plus 1, niet 2 maar 3 wordt."

Het Smart City EU-programma RUGGEDISED is een samenwerkingsverband van zes Europese steden waarvan Rotterdam de coördinerende stad is. RUGGEDISED test oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie. Rotterdam heeft ervoor gekozen om van Zuid een 'living lab' te maken. Voor RUGGEDISED betekent dit dat de gemeente naast bovengenoemde partners op de andere onderdelen ook samenwerkt met o.a. RET, KPN, Future Insight, ABN AMRO, Uniresearch, TNO en de Erasmus Universiteit. De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkelingen met 17,5 miljoen euro, hiervan is 5,4 miljoen euro voor Rotterdam.

Meer berichten