Gigantisch veel belangstelling voor gratis zwemdiploma in Feijenoord

Rotterdam - Sinds de eerste dagen nadat bekend werd dat kinderen van 5 tot 18 jaar in de wijken van Feijenoord gratis hun A zwemdiploma in het zwembad Afrikaanderplein kunnen halen, loopt het storm met aanmeldingen. Na 4 dagen hebben de ouders van meer dan 700 kinderen gebruik gemaakt van deze unieke mogelijkheid.

Vanwege de enorme belangstelling hebben ouders soms uren in de rij moeten staan om hun kind in te schrijven. "Maar dat heb ik er heel graag voor over", geeft een enthousiaste moeder aan. Gijsbert van Herk van Stichting Humanitas: "Deze reacties zijn natuurlijk de reacties waar we op gehoopt hadden. Wij willen dat elk kind in Feijenoord kan zwemmen. Zwemvaardigheid is enorm belangrijk voor de veiligheid van deze kinderen. Maar ook vanuit sociaal oogpunt is dit een belangrijk project. Door deze actie komen wij nu op een heel positieve manier met alle ouders in contact. Met hen gaan wij nu aan de slag om hun buurt verder te verbeteren. Dat is de afspraak die wij meteen met alle ouders maken."

Van Herk vervolgt: "We zien ook dat het initiatief wat stof doet opwaaien. Sommige mensen vragen hoe dit initiatief gratis kan zijn. Maar het is natuurlijk niet gratis. Wij betalen dit. Omdat wij dit zo belangrijk vinden. Maar dit betekent niet dat de actie ook vrijblijvend is. Dat is zij zeker niet. Wij vragen meteen wat terug aan de mensen. Als je meedoet met het zwemmen doe je ook mee aan het beter maken van je buurt. Zo ontstaat een echt win-win. Kinderen leren zwemmen, ouders gaan meewerken aan een leukere buurt. Ook vragen mensen waarom dit initiatief niet ook in andere delen van de stad wordt opgezet. Daar gaan wij niet over. Want wij zijn als welzijnsorganisatie alleen in Feijenoord actief. Wij vinden dit belangrijk en hebben een zakelijke deal met het Sportbedrijf Rotterdam gesloten. Ander organisaties kunnen ons voorbeeld volgen. Maar dat is natuurlijk aan hen om te beslissen."

In de tussentijd gaat de inschrijving in Feijenoord gewoon door. "Donderdag waren alle 1.000 inschrijfformulieren al op. Dat betekent dat we de komende dagen sowieso nog 300 inschrijvingen verwachten naast de 700 die al binnen zijn. Inmiddels zijn er nog eens 1.000 inschrijfformulieren gedrukt. We zijn ontzettend benieuwd waar dit stopt. Het geeft ontzettend veel energie om te zien dat dit zo aanslaat", zegt van Herk.

Op vrijdag 7 december starten de eerste kinderen uit Feijenoord met hun eerste zwemles in het zwembad Afrikaanderplein in Rotterdam. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden