Foto: Wouter Vocke
Foto: Wouter Vocke

Waar komt 'mi have een droom (Rotterdam, 2059)' op de Luchtsingel vandaan?

Rotterdam - Wat betekenen toch die dichtregels van 'mi have een droom' op en rond de Luchtsingel tussen Schieblock en Hofbogen? Speurneus Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam zocht het uit voor de wekelijkse rubriek Rotterdamse Mysteries. Hij vond niet de precieze betekenis, die weten we wellicht pas in 2059, maar wél waar dit gedicht op het eerste Rotterdamse Stadsinitiatief vandaan komt.

Het is verzonnen straattaal. Van de bekende Rotterdamse dichter (voormalig Dichter des Vaderlands) en acteur Ramsey Nasr. In 2009 vond de Architectuur Biënnale plaats in Rotterdam met als thema 'Open Stad'. Nasr schreef voor deze gelegenheid een gedicht over zijn geboortestad Rotterdam. Aan het woord in het gedicht is een oude, rasechte Rotterdammer. Hij spreekt authentiek Rotterdams – maar dan wel het Rotterdams van 2059, een mengelmoesje tussen Rotterdams, straattaal en poëzie. 

Op 15 september 2016 werd de 800 meter lange brugschildering, geïnspireerd door Ramsey's gedicht, onthuld op de Luchtsingel. Er is 700 liter verf voor gebruikt! Ook nog eens 52 kwasten, 61 rollers en 1800 meter tape. Ontworpen en uitgevoerd door OPPERCLAES. Je kunt het complete gedicht hier lezen.

En hier lees je de langere versie van Wouter Vocke's verhaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden