Mannen willen dat vuurwerk blijft, vrouwen zijn er wel klaar mee

Rotterdam - De Nederlandse man wil dat consumentenvuurwerk blijft. Vooral vanwege de gezelligheid en de lol van zelf afsteken. De vrouwen lijken er echter wel klaar mee, blijkt uit een grote enquête van het Algemeen Dagblad en andere regionale kranten van De Persgroep.

Ruim 156.000 bezoekers van de nieuwssites van dit bedrijf vulden de enquête in. Tweederde (65 procent) van alle mannen is tegen een vuurwerkverbod in zijn gemeente. Dat steekt opvallend af tegen de vrouwen: daar is 61 procent juist vóór een verbod.

Waarom vooral de mannen tegen een verbod zijn, wordt ook snel duidelijk: 72 procent vindt het gewoon leuk zelf af te steken. Bij de vrouwen die vuurwerk willen behouden, zijn 'gezelligheid' en 'traditie' verreweg de meest genoemde termen die de doorslag geven om vuurwerk te behouden.

Een meerderheid van de vrouwen (58 procent) ruilt het zelf afsteken van consumentenvuurwerk graag in voor centrale vuurwerkshows. Terwijl juist 62 procent van de mannen dat maar niks vindt. Uiteindelijk is daarmee een kleine meerderheid (54 procent) van de deelnemers aan de enquête tegen een vuurwerkverbod.

Gemeenten kunnen een afsteekverbod voor vuurwerk instellen. Benieuwd naar de enquêteresultaten in uw gemeente? Ga naar de website: ad.nl/vuurwerk

Meer berichten