Foto:

Rond 550 deelnemers in actie op het Rotterdam Open Taekwondo in het Topsportcentrum

Rotterdam - Rond 550 deelnemers kwamen zaterdag in actie op het Rotterdam Open Taekwondo in het Topsportcentrum. Adil Belkadi van de organiserende vereniging Abdel-kwan Rotterdam was er ditmaal alleen als coach. Hij nam na bronzen medailles op het EK tot 21 jaar in Warschau en de Open Franse kampioenschappen in Parijs even een welverdiende break.

Door Emile Hilgers

"Vandaag ligt de focus helemaal op coachen van onze jeugd", verklaart de 20-jarige topsporter. "Natuurlijk is het altijd leuk om voor eigen publiek aan zo'n groot toernooi mee te doen. Maar ik heb ons toernooi, deze Rotterdam Open, al twee keer gewonnen in mijn categorie. De kinderen vinden het fijn dat hun eigen meester hen kan coachen en ook van ouders krijg ik positieve reacties."

Voor veel jongens uit Rotterdam-Zuid is Adil een rolmodel. Naast zijn dagelijks trainingen en het lesgeven bij de populaire taekwondovereniging werkt hij met een opleiding tot logistiek supervisor ook aan een maatschappelijke carrière. "Ik krijg veel steun van het STC College, bijvoorbeeld minder stage-uren. Zo heb ik meer tijd voor mijn sport en kan ik genoeg rust nemen. Ook thuis is er veel support van mijn familie. Daardoor voel ik mij de laatste tijd steeds beter en kan ik als topsporter verder groeien en de puntjes op de i zetten."

Door de twee recente medailles heeft Adil zich verzekerd van deelname aan het WK 2019 in Manchester. Hoewel hij ook met oudere opponenten moet vechten (senioren vanaf 18 jaar), verwacht hij daar minder concurrentie. "Per gewichtsklasse, voor mij is dat tot 54 kilo, mag er per land maar één man meedoen. Op het EK waren er bijvoorbeeld negen Russen en acht Turken."

Voor de mondiale titelstrijd in mei 2019 zijn er ook nog andere toernooien waar Adil opnieuw het podium wil halen. "Ik ben al, als eerste Nederlander, gekwalificeerd voor het WK. Maar ook op de volgende toernooien wil ik medailles winnen. Begin februari is er bijvoorbeeld een belangrijk toernooi in Turkije."

Aan het zelfvertrouwen zal het niet liggen. "Ik geloof er in, ben er klaar voor. Mijn droom is deelname aan de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap is een belangrijke stap op de weg daar naartoe."

Meer berichten