Amanda van Kuijk: 'Dat zorgzame was er altijd al. Ze noemen me de 'moeder van de kazerne'' (Foto: Arco van der Lee)
Amanda van Kuijk: 'Dat zorgzame was er altijd al. Ze noemen me de 'moeder van de kazerne'' (Foto: Arco van der Lee) (Foto: )

'Fire rescue chick' Amanda van Kuijk in actie voor klanten van de Voedselbank

Rotterdam - Amanda van Kuijk is één van de stoerste mensen van Rotterdam. Én ongetwijfeld ook één van de meest zorgzame. Of het nou bij de brandweer is, of vroeger als trambestuurder. Bij alles wat deze 'fire rescue chick' (haar naam op Twitter) doet, staat dienstverlening voorop. Nu ook weer, nu ze de hele stad mobiliseert met een inzamelingsactie voor de Voedselbank.

Door Emile van de Velde

"Dat zorgzame was er altijd al. Ze noemen me de 'moeder van de kazerne'. Toen ik 16 was wilde ik ouderen verzorgen. Later bij de RET mochten daklozen gratis met de tram mee als het koud was, bij het eindpunt kregen ze dan een kopje koffie of chocomel van me. Ik wilde altijd al mensen helpen, met andere werken. En nu als brandweervrouw heb ik dat ook. We willen er niet alleen zijn bij incidenten. Maar altijd, ook als we gewoon even over straat lopen of zo."

"Ik zie erg veel armoede als ik bij mensen thuiskom. Kinderen die niet kunnen kiezen wat ze op hun brood krijgen. Mijn kinderen kunnen kiezen, soms loop je door de supermarkt en kom je thuis met 101 dingen die je helemaal niet nodig hebt. Dat is niet vanzelfsprekend. Ik weet dat maar al te goed hoor, toen ik opgroeide in het Oude Noorden hadden we het thuis ook niet breed."

En dus is Amanda een inzamelingsactie gestart, geïnspireerd geraakt door een soortgelijke actie van een politieagent in Leiden. Ze zoekt vooral wat meer luxe producten. 'Kinderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank hebben recht op één centimeter dik broodbeleg', is haar motto (credits: Eric van Dommelen, wijkagent in Leiden).

Dat broodbeleg moeten we niet té letterlijk nemen. Amanda zoekt meer dan dat: "Ik zoek pasta, en pastasaus, koffie, thee, blikken of zakken soep, vis uit blik, rijst, pindakaas en jam. Het is handig als de spullen ook nog na kerst bruikbaar blijven. En voor kinderen zijn broodtrommels en etuis en dergelijke ook welkom. Nee, geen speelgoed."

Stapels volle kratten staan er inmiddels in de slaapkamer van Amanda op kazerne Bosland in Kralingen. En daar gaat natuurlijk nog heel veel bijkomen. "Ik hoor dat scholen bezig zijn en ik ga zelf nog Unilever benaderen, Blijdorp, Spido, de Euromast. En burgemeester Aboutaleb hoop ik ook mee te krijgen. Iedereen kan tassen of dozen bij de brandweerkazernes langs brengen. De actie loopt tot 18 december, dan haalt de Voedselbank alles op. En volgend jaar natuurlijk weer, hopelijk kunnen we er dan een landelijke actie van maken."

Bij de grotere brandweerkazernes is er altijd wel iemand die van Amanda's actie af weet. Je kunt onder meer terecht aan de Mijnsherenlaan, de Bosland, Groene Tuin, Frobestraat en de Metaalhof in Rotterdam, en bij de kazernes in Capelle, Krimpen, Spijkenisse en Vlaardingen.

Meer berichten