Foto:

Raymond Landegent wil zijn talent inzetten voor een betere wereld

Rotterdam - Raymond Landegent: je kent hem als festivalorganisator, straatkunstenaar, oprichter van Facebookgroep Plantenasiel Rotterdam, of die 'fietsende yup' uit Crème de la Crooswijk. Wij zien hem vooral als ondernemer die zijn creativiteit inzet voor een mooier, schoner en socialer Rotterdam. "Ik weet zeker: als de binnenstad autoluw wordt gemaakt, zorgt dat in het begin voor weerstand, maar uiteindelijk is men er blij mee. Uit onderzoek blijkt ook dat wandelend publiek meer koopt en langer verblijft. Dus kom maar op met die wegafsluitingen. Tegels eruit, groen er in. Let's go!'' Aldus onze Rotterdammer van de Week.

Door Britte@indebuurt.nl

Waar ben je allemaal mee bezig?

"Ik heb het afgelopen jaar muurschilderingen laten maken op basis van kunstenaars met een beperking, ik organiseer het Vegan Festival en werk voor BlueCity (circulaire broedplaats in het oude Tropicana). Voor BlueCity ga ik in 2019 PechaKucha avonden organiseren, waar je inspirerende ontwerpers en ondernemers hoort presenteren. Daarnaast organiseer ik op 8 december een Kleding- en Sneakerruil, ook in BlueCity. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de kleding in je kast ligt te weg te kwijnen!"

Was je altijd al zo gefocust op duurzaamheid?
"Ik kom uit een VVD-nest, waar eigenlijk weinig oog was voor het milieu. Dat botste wel eens. Ik had een eigen schoenenmerk, Mascolori, maar wilde eigenlijk liever bijdragen aan een betere wereld. Één zin kwam steeds terug in mijn hoofd: 'if you're not part of the solution, you're part of the problem'. Als mens heb je talent, en je hebt tijd. Je kan dat inzetten voor een betere wereld. Privé ben ik er ook heel veel mee bezig. Als er een boom is omgezaagd, huil ik een klein beetje van binnen. Dan denk ik: wat een ellende… Waarom moet dat nou?"

Hoe Rotterdams ben je?
"Ik ben niet per se zo'n 'superrotterdammer' die dat echt uitdraagt. Maar ik vind het een hele toffe, energieke stad. Ik ben op het Weena geboren en in Schiedam opgegroeid. Acht jaar geleden kwam ik terug naar Rotterdam. Na vijf jaar op de Schieweg dacht ik: shit, dit is super ongezond, en ging ik steeds meer lezen over auto's en CO2. Twee jaar geleden kochten we een klushuis in Crooswijk. Een supergave wijk: dichtbij het centrum én het bos. En heel rustig. Rotterdam is natuurlijk best een drukke stad, met veel reuring en verkeer. Crooswijk ligt daar precies een beetje zo tussenin."

Wat moet er nog gebeuren om Rotterdam duurzaam te maken?
"Rotterdam is vrij laat ingestapt. Het mag wat mij betreft veel harder gaan. Er moeten meer punten komen voor afvalscheiding. Als je een paar honderd meter moet lopen om glas en papier weg te brengen, is dat niet echt motiverend. Verder is Rotterdam veel te autovriendelijk. Ik fiets voornamelijk en word moedeloos van al het verkeer. Auto's horen niet in een binnenstad thuis! Rotterdam zou daar veel strenger in mogen zijn. Ambtenaren en winkeliers zijn bang om automobilisten tegen het zere been te stoten."

En wat gaat wél al goed?
"De gemeente zet stapjes met 'onttegelen', om zo regenwater op te vangen. In Crooswijk is er een heel stuk stoep uitgehaald - dat stemt mij vrolijk. En de Coolsingel wordt autoluwer gemaakt. Het vlammetje lijkt steeds meer aan te gaan."

Persoonlijk

Raymond werd 32 jaar geleden geboren op het Weena. Nu woont hij met vriendin Sanne en dochter Saar (9 maanden) in een klushuis in Crooswijk. Ze hebben geen huisdieren, maar wel een stuk of veertig planten. Zie ook www.facebook.com/groups/plantenasielrotterdam, www.maison-savant.com/ en www.bluecity.nl/

Meer berichten