Aan de Keilewerf kun je terecht voor gebruikte bouwmaterialen (waaronder hout) en het ter plekke bewerken.
Aan de Keilewerf kun je terecht voor gebruikte bouwmaterialen (waaronder hout) en het ter plekke bewerken. (Foto: )

Plataan van Coolsingel wordt stoere houten broodplank

Rotterdam - Brood snijden op een stoere houten broodplank, gezaagd uit een plataan die ooit op de Coolsingel stond? Je gasten hapjes serveren op een stevige 'happenplank', verwerkt uit een omgevallen beuk uit het Kralingse Bos? De collectie stadsplanken van Van Bomen hebben niet alleen een sentimentele waarde voor iedere Rotterdammer, maar gekapte en omgewaaide Rotterdamse bomen vinden zo ook een nieuwe bestemming, in plaats van roemloos te eindigen in de houtversnipperaar.

Door Mark Ritsema

Van Bomen is een initiatief van Buurman, de uitgestrekte openbare werkplaats en winkel voor tweedehands materiaal op de Keilewerf. Je kunt er terecht voor gebruikte bouwmaterialen als hout, steen en isolatiemateriaal. Daarnaast worden er workshops gegeven en verhuren zij werkbanken aan particulieren. Hier ontstond het idee om omgekapte Rotterdamse bomen op te kopen en te verwerken tot producten met een verhaal.

Projectleider Guido Vletter: "Buurman verhuurt werkbanken aan mensen die in de stad wonen en thuis geen ruimte hebben om te klussen. Daarnaast pleit Buurman voor het bewust omgaan met sloopmateriaal en dit opnieuw te gebruiken. Zie het als een reactie op het gemak waarmee bijvoorbeeld hout, in grote partijen uit de hele wereld geïmporteerd wordt. Bij Buurman ga je uit van de aanwezige materialen, daar baseer je je ontwerp op en dat maakt je creatief. Er ontstaan hier hele bijzondere dingen."
Rotterdam staat vol mooie bomen die regelmatig door de gemeente moeten worden gekapt wegens ziekte, verbouwing of gevaar.

Esdoorn

Begin dit jaar kocht Van Bomen de eerste stammen op bij de Rotterdamse Houtveiling. "We hebben bijvoorbeeld een Esdoorn gekocht die op het terrein stond van het Erasmus MC en moest sneuvelen vanwege een verbouwing. Het hout moest eerst drogen en vanaf december zijn de eerste producten verkrijgbaar. Met de keukenplank willen we een breed publiek laten kennismaken met ons concept. Maar in de toekomst is er veel meer mogelijk met het stadshout, zoals het op maat produceren van tafelbladen en ander meubilair. Het is hout met een lokaal verhaal. Er zit een gevoel bij dat iedereen wel snapt en een leuk idee vindt.'

De stadsplanken zijn verkrijgbaar via de website van Van Bomen. Het loont ook de moeite om langs te gaan bij het bedrijvige Buurman waar de planken geproduceerd en ook verkocht worden.

Een mooie manier om een stukje Rotterdamse geschiedenis in huis te halen, van een lokale plek waar je een binding mee hebt of gewoon van je favoriete stad.
Buurman is gevestigd aan de Keilewerf, Vierhavenstraat 56.

Zie ook www.buurman.in. Planken bestellen en meer informatie: www.vanbomen.nl

Meer berichten