Een still uit Granny Project. Een even verrassende als frisse film over drie vrienden en hun zeer verschillende grootmoeders.
Een still uit Granny Project. Een even verrassende als frisse film over drie vrienden en hun zeer verschillende grootmoeders. (Foto: pr)

Grootmoeders in de hoofdrol tijdens Grandmother Film Festival

Het Grandmother Film Festival biedt de kans om close-up te kijken naar relaties die anderen met hun grootmoeder hebben. "Er zijn vast heel veel leuke en lieve grootmoeders", zegt programmeur Sophia Tabatadze. "Maar er zitten ook hele eigenaardige, grappige en gekke verhoudingen tussen."

Rotterdam - De films, van 23 t/m 25 november te zien bij Tante Nino, zijn vaak gemaakt door kleinkinderen die zo een intieme inkijk bieden. Alsof je iedere keer in een ander land op visite bent bij een familie, omschrijft Sophia. "Elke situatie en relatie veroorzaakt weer een ander gevoel."

Het programma kwam tot stand door een 'open call' via Facebook. "Iedereen kon films insturen of ideeën delen. Veel films zijn kleinere, zelfgemaakte producties die niet de interesse hebben van grotere filmfestivals. Soms gewoon met een handcamera gefilmd."

Stoer en direct

Maar op het witte doek zullen ook grotere producties verschijnen, zoals The Grandmother (1970) van David Lynch en openingsfilm Granny Project (2017). Die laatste film is even fris als verrassend. "Drie vrienden hebben een bijzondere relatie met hun oma. De grootmoeders maakten de oorlog mee, als Hongaarse, als Duitse en als Engelse. Dat levert compleet verschillende verhalen op, in beeld gebracht op de stoere, directe manier van de jonge vrienden."

Hoe het idee voor dit festival ontstond? "Ik kwam erachter dat meerdere vrienden bezig waren met het maken van films over hun oma's. We zijn rond de 40 jaar en blijkbaar was er het gevoel van het is nu of het is te laat. Iets was aan het veranderen. In 2014 kreeg ik zelf een zoon en werd mijn moeder (Tante Nino zelf) dus oma. Dus op die manier bleef het thema steeds terugkeren."

Levendig gesprek

De films zullen in acht blokken getoond worden, in de huiselijke sfeer - grandmothers' style - die karakteristiek is voor Tante Nino. Verder kan de bezoeker rekenen op foto's, live performance en lekker eten. Rond de films zijn er interviews met regisseurs en is er ruimte voor een levendig gesprek.

Aanvang vrijdag 23 november om 19.00 uur bij Tante Nino, Van der Takstraat 102b. Programma en details via:

tantenino.nl/agenda

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden