Foto:
Columns

'Enorme migrantenkaravaan van Amsterdam naar Rotterdam-Zuid'

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. Rachid wandelt door Zuid en ziet deze keer dat zijn favoriete deel van Rotterdam steeds populairder wordt bij Amsterdammers. 

'Laatst liep ik over de Beijerlandselaan, waar ik ben opgegroeid. Terwijl ik mezelf uitdaagde om de talen die ik hoorde, te identificeren, werd ik afgeleid. Tussen alle exotische klanken én onvervalst Rotterdams, hoorde ik twee jongens achter mij met een Amsterdams accent praten. Ik schrok me wezenloos.
Dat Rotterdam hot is en Amsterdammers massaal naar de Maasstad verhuizen omdat de huizenprijzen hier nog net niet over the top zijn, wisten we. Dat Rotterdam al jaren sexy is en hipper aan het worden is dan 020, wisten we ook. Maar die mensen gingen toch naar Blijdorp? Wie wil er nou naar Zuid? Iedereen. Nu wel.
Want Zuid is populair geworden. De wereld houdt niet meer op bij de Kop van Zuid. Met Starbucks-koffie in de hand, in plaats van de bijbel, wordt nu meter voor meter, het onontgonnen gebied door hippe ontdekkingsreizigers in kaart gebracht en gekolonialiseerd.
Zuid ontwaakt. Steeds meer mensen komen hierheen omdat het nog betaalbaar is. Uit Amsterdam, of uit Noord. De prijzen in Noord zijn zo hoog geworden, door internationale lijstjes en verhuizingen uit de hoofdstad, dat velen zich nu gedwongen voelen om op Zuid te gaan wonen. En als zelfs Boijmans Van Beuningen zich er tijdelijk wil gaan vestigen en RTV Rijnmond hun man op Zuid heeft rondlopen, dan weet je het wel.
Een paar vrienden hebben die gevaarlijke trek, onder erbarmelijke omstandigheden, uit Noord of uit Amsterdam ook aangedurfd en hebben in het goedkope Zuid een nieuw bestaan opgebouwd. Maar hoe lang duurt het voordat de prijzen hier de pan uit gaan rijzen?
Terwijl ik me nog steeds verbaas over het Amsterdamse accent achter mij, zie ik in gedachten een enorme migrantenkaravaan die vele kilometers heeft afgelegd en de grenzen van Zuid heeft bereikt. Nee, hier geen immense muur of zwaarbewapende grensbewakers. De arme drommels worden liefdevol verwelkomd door de lokale bevolking. Ze krijgen applaus, eten en kleding.'
 

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en journalist

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden