'Je moet de stad niet helemaal dicht timmeren. Gekke ideeën horen bij Rotterdam!'


Foto: Koen Freijsen.
Rotterdammer van de Week

'Je moet de stad niet helemaal dicht timmeren. Gekke ideeën horen bij Rotterdam!'

Rotterdam - Ze komt uit een Crooswijks nest en had een eigenwijze moeder die vond dat ook meisjes moesten leren én cultuur opsnuiven. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Mieke van der Linden maakte opzien barende programma's bij RTV Rijnmond, was creative producer van International Film Festival Rotterdam (IFFR) en initiator van hilarische evenementen als de Dogparade010 en andere hondenfeestjes. Toen zakelijk directeur van IFFR Janneke Staarink dit voorjaar algemeen directeur werd bij de Doelen, vroeg ze Mieke mee. "Begon ik toch nog aan een nieuwe carrière. Nou ja, ik bén nog steeds goed met ideeën en ken de stad als mijn broekzak". Mieke van der Linden is Rotterdammer van de Week.

Door Els Neijts

Je bent geboren Rotterdamse?

"Ik ben in Crooswijk geboren, dus héél Rotterdams. Mijn moeder was eigenwijs én progressief. Wij waren de enigen in de Schutterstraat die naar het theater gingen en boeken lazen. Mijn vader was slagersknecht aan het Zwaanshals. Als hij van zijn werk de Zaagmolenbrug over liep, had hij altijd een hele rits honden achter zijn reet omdat hij vlees mee naar huis bracht. We hebben alles gegeten, tot hersens aan toe, en we waren een echt PvdA-gezin. Daar heb ik de laatste stuiptrekkingen nog van meegekregen."

Wat heb je toch met honden?

"Ik ben vooral gefascineerd door de liefde tussen mens en dier. De Dogparade 010 is eigenlijk gewoon een wandeling van A naar B, maar rondom de Dogparade facebookpagina ontstond een hele posse. Mensen zonder hond vroegen zich af hoe het moest met poepen en vechten, maar dat was helemaal geen issue. Met een moeilijke hond kom je gewoon niet naar zo'n event. Met Jack Kerklaan als presentator en Marja van Katendrecht als hostess is de parade slightly camp. Op zijn Rotterdams! Inmiddels zijn er ook andere hondenfeestjes geweest. Zoals de Dog Poolparty in het Van Maanen buitenbad. Aan het eind van het seizoen moest dat toch schoon gemaakt worden en zat er geen chloor meer in het water. Toch gaan er ook stemmen op die vinden dat dieren een paspoort zouden moeten hebben en voor alles een vergunning nodig is. Kom op zeg!"

Heb je meer op je kerfstok?

"Haha, veel. Ik heb in samenwerking met RTV Rijnmond Big Talk voor IFFR opgezet. Dat groeide uit tot iets veel groters en werd de videopoot. Daarnaast heb ik geprobeerd een nieuw publiek aan te boren op plekken als het Afrikaanderplein en Leeszaal Oude Westen. Bij de laatste haakten we aan bij al bestaande programma's, zoals een Iraanse viering, met een IFFR film als toetje. Dat soort initiatieven ligt me goed. Nico en ik hebben ook samen Club Math gerund, aan de Mathenesserweg. In 2002-2003, de tijd tussen Pim en Theo. Dat was eigenlijk een tijdelijk, wijkgebonden mediaproject, maar we zijn gewoon doorgegaan. We kregen alle nationaliteiten in de hut en hadden iedere avond een programma. Van talkshows, boeken- en filosofieclubs tot heerlijke dansavonden. We wilden de bovenverdieping erbij trekken en er een soort Chelsea Hotel van maken, maar dat is niet gelukt. Er was één iemand van woningcorporatie Com Wonen tegen. Doodzonde!"

Heb je nog tips voor de stad?

"Jazeker! Toen we laatst een huis huurden in Berlijn viel me op hoeveel je daar aan gekte en onafheid tegenkomt. Dat begin ik hier te missen, alles begint op elkaar te lijken. International good taste, verschrikkelijk! Je moet de stad niet helemaal dicht timmeren. Gekke ideeën en onafheid horen bij Rotterdam."

Nico Haasbroek

Mieke is dertig jaar getrouwd met journalist Nico Haasbroek. Ondanks haar lange loopbaan met talrijke wapenfeiten, voelt ze zich helemaal op haar plek in de Doelen. "Ik heb de bouw nog meegemaakt. Wat vond ik het gróót! En zelfs nu ik daar zelf zit ben ik toch weer onder de indruk."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden