Strenght & conditioning staat ook voor roeiers op het trainingsprogramma. Marieke traint toch het liefst in de buitenlucht, en alleen als het écht niet kan op een roeimachine. (Foto: Ferdy Collewijn)
Strenght & conditioning staat ook voor roeiers op het trainingsprogramma. Marieke traint toch het liefst in de buitenlucht, en alleen als het écht niet kan op een roeimachine. (Foto: Ferdy Collewijn) (Foto: )

Hero Marieke Keijser zoekt de balans

Rotterdam - Met haar 21 lentes is roeister Marieke Keijser de benjamin van de Rotterdam Topsport Heroes. Haar leven bestaat uit trainen en studeren aan de Erasmus Universiteit, sleutelwoord: zelfdiscipline. Dat roeien haar passie is en Olympisch goud haar stip op de horizon, zie je in de glinstering in de ogen als ze erover vertelt. Toch is er ook een heel andere Marieke, weten vriendinnen van haar dispuut en zien volgers op Instagram. "Ik ben ook 'n gewoon meisje van eenentwintig".


(Door Emile Hilgers)

Marieke vindt het een enorme eer dat ze als Rotterdam Topsport Hero haar stad mag vertegenwoordigen. "Ik ben geboren en opgegroeid in Rotterdam, bij De Maas heb ik het roeien geleerd." Ze herkent zich in de eigenschappen die bij de titel passen: hoog gemotiveerd, alles uit zichzelf willen halen, innovatief. "Je bent als topsporter constant bezig jezelf te verbeteren en tegenstanders een stap voor te blijven. En ik denk dat je als individueel topsporter moet kijken wat het best bij jou werkt, en dat is niet altijd wat op papier het beste is."

Met de KNRB zijn heldere afspraken gemaakt. "Tot januari is mijn studie even belangrijker", legt Marieke uit. "Ik train drie dagen in de week in Amsterdam en de rest van de week zoveel mogelijk in mijn eigen boot bij Skadi, op de Rotte. Ik heb hier ook coaches: oud-wereldkampioen Rianne Sigmond en Jaap Schouten. Zij zijn er voor me als ik hen nodig heb. Soms is het fijn om met iemand te kunnen praten, of dat iemand even meekijkt als je twijfelt over je techniek." Zo was er goede raad van Rianne toen Marieke na het WK (brons met Ilse Paulis) en een maand zonder roeien weer volle bak ging trainen. "Ze zei: je hoeft niet meteen weer die ijzeren discipline te hebben en zo streng te zijn voor jezelf. Dat komt later wel weer."

De eerstvolgende grote wedstrijd is de Hel van het Noorden, op 25 november in Groningen. "Dat is een testwedstrijd op de langebaan. Je start om de beurt, tien kilometer oproeien en dan vijf kilometer hard roeien. Ik neem het wel serieus, je wilt altijd winnen. In april begint het World Cup seizoen en gaan we met de Oranje-selectie stapje voor stapje toewerken naar het WK in augustus 2019. Daar kunnen de boten zich plaatsen voor Tokyo 2020. Ik meen dat we top zes moeten halen, en het is het enige kwalificatiemoment." Als ze de Spelen haalt, gaat ze absoluut voor goud. "Ik ga niet voor een kledingpakket. Of ik daarna nog doorga, kan ik nu nog niet zeggen. Qua leeftijd kan het zeker nog, maar je weet nooit hoe de dingen lopen in je leven."

Ivo Opstelten Fonds

De ondersteuning door NOC*NSF is belangrijk omdat sponsorcontracten zeldzaam zijn in de roeisport. Marieke: "Die ene gratis zonnebril die ik krijg is mooi meegenomen. Maar je bent geen gezicht, een boek over jouw leven als roeier zou niet zo goed verkopen." In het begin van haar sportloopbaan is ze geholpen door het Ivo Opstelten Fonds. Dat heeft financieel bijgedragen aan haar deelname aan de Coup de la Jeunesse en een trainingskamp. Voor later investeert Marieke in haar studie Health Policy Management. "Dat bevalt goed. Soms wat stressvol, maar dat is normaal. In het roeien doet iedereen dat."

Vriendinnen

Hoe ze het volhoudt: "Roeien is mijn uitlaatklep, daarnaast sporten we heel gevarieerd. Pilatus, fietsen, ook in groepjes soms. Een boek lezen kan ik alleen als ik vakantie heb. Ontspanning vind ik met vriendinnen van ons dispuut. Zij zijn heel belangrijk voor mij. Ik zeg altijd; winnen is belangrijk, maar als je niemand hebt om het mee te vieren, heb je niets aan het winnen."

Over haar persoonlijkheid en karakter zegt Marieke: "Energiek, gevoelig, kritisch. Extreem qua emoties - ik ben heel erg een gevoelsmens - en qua discipline, het van mezelf moeten. Ik ben ook gewoon 21 jaar. Op Instagram zie je mij ook met mijn oppaskinderen in de Efteling. Maar niet als ik moe ben of een hele zondag heb zitten studeren. Ik balanceer tussen het heel serieuze, het moeten kiezen, en af en toe de teugels loslaten en onzeker zijn. Niet weten wat je wilt worden, of welke kleding je aan moet. Je voelt je soms eenzaam als topsporter, maar dan denk ik: dit is nu even zo, soms moet je keuzes maken."

Meer berichten