Columns

Column: 'Dat gelazer met die telefoons...'

Rotterdam - Hier is de column van Tineke Speksnijder uit De Havenloods van deze week! Tineke heeft het wel een beetje gehad met die telefoons en met name de verslavende werking op de medemens die tot asociaal gedrag leidt.


'Natuurlijk zijn die dingen soms best handig, dat zal ik niet ontkennen. En natuurlijk maak ik er zelf ook gebruik van. Maar met mate. En heel vaak erger ik me dood aan die dingen. Waar ik het over heb? De telefoon. En dan niet dat geval thuis, maar die met 100.000 mogelijkheden. Bellen, appen, sms'en, messenger, google, facebook en dan vergeet ik nog een heleboel. Want stel je voor dat je iets mist. De wereld zou toch vergaan. Ben ik old school? Dat zal best. In de jaren negentig begon dat hele gelazer.

De eerste aanvaring die ik hierover kreeg herinner ik me nog goed. Ik was lekker aan het werk en twee vrienden wilden heel graag dat ik gezellig even mee ging naar een terras, want het was zulk lekker weer. Ik liet me overhalen. We gingen zitten en ze moesten allebei even bellen, de één de ene kant op en de andere de andere kant. En daar zat muts, alleen aan een tafeltje. Ik had mijn drankje op en liep naar mijn auto. Ze kwamen achter mij aan. Wat ik ging doen? Ik ontplofte. Ze hebben een ongelooflijke scheldkanonnade naar d'r hoofd gekregen. En geloof me, daar ben ik heel goed in. Ze beloofden het nooit meer te doen. En waarom begin ik hier nu over? Steeds meer winkels hebben een bordje staan dat je niet geholpen wordt als je aan het bellen of appen bent, 'in verband met uw privacy'. Dat is sarcastisch bedoeld ja.

En ze hebben groot gelijk. Ik heb geen bordje, maar bij mij geldt hetzelfde. Maak eerst je gesprek af en dan pas bestellen en als je dat niet begrijpt, leg ik dat graag even uit. En de meesten schrikken ervan. Het is absoluut niet hun bedoeling om onbeschoft te zijn. En dan hoop ik dat ze het nergens meer doen. Gisteren was ik even iets aan het drinken in het Rijk en vroeg ik aan barkeeper Ed wat hij nou vond van die telefoons. "Nou echt hè. Dat verziekt de hele maatschappij." En dan lig ik weer in een deuk.'

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw aan de Witte de Withstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden