De RET beschikt over meer dan 1600 camera's om de boel in de gaten te houden.
De RET beschikt over meer dan 1600 camera's om de boel in de gaten te houden.

Indringend kijkje achter de schermen van de beveiligingswereld

Rotterdam - In haar nieuwe film De Beveiligers duikt regisseur Anneloek Sollart in de wereld van bewakingscamera's en persoonsbeveiliging en krijgen we letterlijk en figuurlijk een kijkje achter de schermen te zien. In de docu die vanavond in LantarenVenster in première gaat, worden vijf hoofdrolspelers gevolgd, waaronder RET-beveiligers Michael en Albert die op hun werk over ruim 1600 camera's beschikken. 'Sinds ik dat weet, peuter ik op het perron niet meer in mijn neus.'


(Door Raymond Rotteveel)

Een bezoekje aan het theater bracht de Rotterdamse journalist en documentairemaker twee jaar geleden op het idee voor De Beveiligers. "Het was de tijd van al die aanslagen in Europa: Brussel, Parijs, Nice...", legt Sollart uit. "Ik zat bij Youp in het Oude Luxor, rij 7, in het midden, en dacht ineens: Er zijn hier geen poortjes. Iedereen kan zo binnen komen. Als nou dit of als nou dat... Dat gevoel had ik ook bij North Sea Jazz waar veel Amerikaanse bands optreden. Het is dus begonnen met m'n eigen gevoel van onveiligheid."
Sollart maakte van De Beveiligers een 'mozaïek-docu' waarin vijf beveiligers worden gevolgd die in diverse categorieën - van opleiding tot de top - werkzaam zijn. Ze richtte de camera op de mensen die Geert Wilders moeten beschermen ('Die noemden zijn naam niet tegen ons, maar spraken over een TBP, een Te Beveiligen Persoon'), de veiligheidsbeambten van kerncentrale Borssele ('Een ondoordringbaar bastion van muren en hekken') en camerabeveiligers van de RET. "Die kunnen alles van je zien en scannen de hele dag mensen op afwijkend gedrag. Dus iemand die op een bankje op het perron zit en twee keer een metro laat lopen, is verdacht. Gevoel van veiligheid? Nou, ik krijg er ook een onrustig gevoel van. Ik weet nu dat als ik naar de stad ga, ze alles, van A tot Z, van je kunnen zien. Tot op je mobieltje. Sinds ik dat weet, peuter ik dus niet meer in m'n neus op het perron. Aan de andere kant is het geruststellend dat ze heel snel kunnen ingrijpen en de politie ook meteen mee kan kijken. In de film zie je dat iemand op het spoor loopt en er razendsnel wordt ingegrepen."
De wereld is sinds de aanslagen in Europa veranderd, zegt Sollart, zeker wat betreft de acceptatie van beveiligingscamera's. "Ik weet nog hoe groot de discussie was toen de eerste werd opgehangen. Als je ziet hoeveel er nu hangen... We zijn er aan gewend geraakt, hoewel ik moet zeggen dat ik door dit project meer bewust van al die camera's ben geworden. Big Brother? Ja natuurlijk, maar het is ook een gevolg van de tijd waarin we leven. Of je daar blij mee moet zijn en het wel of niet moet accepteren, dat laat ik aan de kijker over."

Twee extra vertoningen

Aangezien de voorstelling van vanavond al snel uitverkocht was zijn er twee extra vertoningen ingelast: op 16 en 18 november eveneens in LantarenVenster. De film gaat 8 november landelijk in première.
Meer informatie over de voorstellingen in LantarenVenster via www.lantarenvenster.nl.

Meer berichten