Hoe drie jochies uit Charlois de Maastunnel openden

Rotterdam - Dit verhaal vonden we op de facebookpagina van Charlois Speciaal. We konden het niet laten het verhaal over de 'opening' van de Maastunnel op deze plek nog eens te plaatsen!

'Toen in 1942 de Maastunnel gereed was, vertikte de aannemer om de opening te laten doen door de NSB-burgemeester Frederik Müller, die er natuurlijk een nazi-feest van zou maken met marsmuziek en omhooggestoken rechterhanden. Houzee!!
Niet dus. De bouwers hebben niet eens tegen het stadsbestuur gezegd dat de tunnel gereed zou komen.
In plaats daarvan heeft de aannemer de Maastunnel blinkend schoon, vol verlicht, met de ventilatoren en roltrappen in bedrijf, gewoon open gezet. De deuren open gezet en de verkeersborden weggehaald. Daarna is iedereen op een bankje gaan zitten om te kijken wat er zou gebeuren.
Eerst gebeurde er niets. Maar aan de zuidkant liepen er drie straatjochies uit Charlois langs. Die zagen de deuren open staan en het licht branden en niemand aan het werk. Een ervan ging naar binnen en kwam even later terug: "er is niemand, we worden niet eens weggestuurd!"
En zo hebben drie jochies van Zuid de Maastunnel officieel in gebruik genomen. De langste verkeerstunnel ter wereld en de tweede afgezonken tunnel van Europa. In het platgebombardeerde Rotterdam.
Geen NSB, geen Wilhelmina, geen hoempamuziek. Drie jochies uit Charlois.'

Met dank aan de Facebookgroep Havenzicht Rotterdam e.o.

Meer berichten