Foto: Britte Kramer
Columns

Column Wouter Vocke: 'O, hydrofieldoek, waar was je heel mijn leven?'

Rotterdam - Dit is de column van Wouter Vocke uit De Havenloods van deze week. Wouter is voor het eerst vader geworden en vertelt over de nieuwe ontdekkingen die hij afgelopen weken deed: 'O, hydrofieldoek, waar was je heel mijn leven?'

'Een paar weken geleden ben ik voor het eerst vader geworden. Van een tweeling nog wel! En ja, alle clichés zijn waar. Zo zijn we letterlijk blij met elke scheet en hebben we als kersverse ouders af en toe werkelijk geen flauw idee waar we nou eigenlijk mee bezig zijn.

Zoals bij elke nieuwe vader komen er dan ook dingen op je af waar je tot voor kort nog nooit had gehoord, zoals zoogcompressen en kolfschelpen. Maar ook de blijkbaar onmisbare 'hydrofieldoek'. Ik ken niet veel gezellige woorden die op 'fiel' eindigen, dus ik was enigszins sceptisch. En hydro? Wat is dit voor geheimzinnig iets? Na een paar weken zwangerschap hoorde ik er voor het eerst van, toen we ons in een babyuitzet (ook zoiets fijns) verdiepten.Tussen de aankleed- en voedingskussens stond ook dat je zo'n twaalf hydrofieldoeken nodig hebt. Twaalf! "Oh, voor elke maand één?" vroeg ik. Little did I know.

De hydrofieldoek is een must en je gebruikt er makkelijk vijf per dag, verzekerde een nieuwbakken moeder ons. En je hebt er dus twaalf nodig om te beginnen. In ons geval ook nog eens dubbel. "Moet dat nou echt?", dacht ik. Ja dus! Eenmaal aan de hydrofieldoek ging er een wereld voor me open.

Waar je ze voor gebruikt? Waarvoor niet, kun je beter vragen. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om fijne dingen als kwijl en plas op te vangen. Of als poetsdoek. Maar ook als dekentje, als ondergrond en zelfs als kussen. Even geen luier bij de hand? Dan kun je ze zelfs oprollen en tot luier vouwen! Ze absorberen als een malle. Ze zijn licht, goedkoop, je gooit ze zonder omkijken allemaal bij elkaar in een zo heet mogelijke was en ze zijn binnen de kortste keren droog. Voor mannen dus eigenlijk de perfecte huishoud- en babyhulp. O, hydrofieldoek, waar was je heel mijn leven?'

Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl) is redacteur bij indebuurt.nl/rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden