Foto:
Rotterdammer van de Week

Musicalster Aisa Winter kan na voorstelling The Color Purple zo haar eigen bed inrollen

Rotterdam - Na haar rol in Nina Simone (A)live koos actrice Aisa Winter er voor om haar roots nader te onderzoeken. "Ik was 35 en dacht 'nu of nooit'. Ik heb alles en iedereen afgebeld en ben vertrokken. Eerst naar Ghana, daarna naar Suriname. Na vijf jaar zelfonderzoek was het genoeg. In november 2017 ben ik definitief teruggekomen. In de overtuiging dat ik weer wilde spelen, maar ook zingen, én dat Rotterdam mijn basis moest zijn." Aisa's inzet betaalde zich uit. Ze deed auditie voor The Color Purple en werd aangenomen. Vanaf 1 november speelt ze vier dagen op rij de rol van Shug Avery in het grote Luxor. "Na de voorstelling rol ik zo mijn eigen bed in." Aisa is onze Rotterdammer van de Week.

Door Els Neijts

Wat betekent de stad voor je?

"Heel veel. Je wordt toch gevormd door waar je bent opgegroeid. Mijn oma woonde ook hier op Zuid. Zij was mijn held! Ze heeft vanaf dat ik nog heel klein was op me gepast. Ik kwam vroeger nauwelijks de brug over, maar als ik nú over de Erasmusbrug fiets, vind ik Rotterdam net een rustig New York. Nog steeds zo lekker no nonsense. Nu ik new and improved terug ben gekomen, ben ik de stad opnieuw gaan ontdekken. Heerlijk."

Waarom ging je weg?

"Ik moest echt reconnecten met mijn roots. Nina Simone ging ooit naar Liberia omdat ze er helemaal doorheen zat. Dat heeft me geïnspireerd. Ik koos eerst voor Ghana. Daar was ik voor het eerst van mijn leven tussen alleen maar mensen die allemaal op me leken. En alles leek op Suriname. De taal, de geurtjes, het eten en de manier van leven. Toen ik daar weg moest, ben ik naar Suriname gegaan. Daar had ik een theaterschooltje, gaf les, en werkte als nieuwslezeres bij de radio en tv. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt, maar it was all good."

En toch kwam je terug...

''Ik wilde weer spelen, én zingen! Ik wilde door! Ondanks dat ik weer opnieuw moest beginnen, had ik er zin in. Als je iets echt wil, moet je er moeite voor doen. Net nadat ik van iemand het telefoonnummer van een zangcoach had gekregen, begonnen de audities van The Color Purple en kreeg ik de rol van Shug Avery. Dus nu heb ik structureel zangles en zing ik heel veel."

Wat vind je van je rol?

"Een feest om te spelen. Ik voel overeenkomsten met Shug. Ook zij kwam terug naar haar stadje om te reconnecten en ook ik kan 'verliefd' worden op mensen omdat ze 'mooi' zijn. Ik ben net zo spiritueel als zij. God zit in alles. Verder spelen we met een totaal zwarte cast. Dat is een unicum. En de thema's: homoseksualiteit, man-vrouw en zwart-wit ongelijkheid, én de naweeën van de slavernij liggen me vanzelfsprekend na aan het hart."

Waar kom je graag?

"Bij Hotel New York. Daar heb ik vier jaar gewerkt omdat ik eerst de Hotelschool wilde gaan doen. Tót iemand me zei dat de toneelschool bestond, haha. Ik kom ook graag bij Heilige Boontjes, Dudok, de Pasta Kantine op de Pannekoekstraat en natuurlijk op de markt op het Afrikaanderplein. Op zondag doe ik meestal een bruggenloopje."

Wat kan er beter in de stad?

"Meer woningen voor starters! Bij een bezichtiging ben je soms met 300 man. Voor één woning, no joke! Dan is het zo druk dat het wel een feestje lijkt. Ik heb het zelf ook moeten doen. Mocht ik met twintig man tegelijk naar binnen en daarna mijn e-mailadres achterlaten. Welkom in de wereld van de bezichtigingen!"

Witse

Aisa Winter (40) volgde de gecombineerde opleiding theater en kleinkunst (ATKA). Ze speelde onder meer in Echte Liefde, Rome & Juli's Posse en Nina Simone, was te zien in de Belgische politieserie Witse en films als Oorlogsrust en Tuintje in mijn hart. Sinds ze in 2016 haar master haalde, werkt ze ook als kunsteducator.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden