Bijna twee eeuwen politiekorps in boek gegoten

Foto:

Historicus/tekstschrijver Jan Jacob Mekes dook voor zijn boek Het Korps De Baas in de geschiedenis van de Rotterdamse politie en tekende die op vanuit het oogpunt van voormalige korpschefs.

Rotterdam - Vijf jaar geleden, in 2013, werd het politiekorps Rotterdam Rijnmond opgeheven. Alle lokale politiekorpsen in het land gingen op in de nieuw geformeerde landelijke politie. Daarmee ging een enorm stuk geschiedenis verloren, gevormd in bijna tweehonderd jaar Rotterdamse politie. Historicus/tekstschrijver Jan Jacob Mekes ging dat aan het hart en hij besloot de archieven in te duiken om een groot deel van die Rotterdamse politiegeschiedenis op te tekenen.
Auteur Jan Jacob Mekes koos voor een aparte aanpak. Als leidraad voor zijn boek nam hij de lieden die in al die jaren ooit als korpschef hadden gefungeerd. Elk van deze voormalige korpschefs, in chronologische volgorde door het boek verspreid, heeft een (kort) eigen hoofdstuk met een beschrijving van diens loopbaan en zijn verdiensten voor Rotterdam.
Rond deze cv'tjes vertelt de auteur over de geschiedenis en de ontwikkelingen van het korps. Die verhalen geven een prachtig beeld van het politiewerk in een grote stad als Rotterdam, waarin de commissarissen en dienders met een enorme variëteit aan onderwerpen te maken kregen. Van huisvestingsproblematiek die tot misdaad leidt, nieuwe opsporingsmethoden, prostitutie, alcoholisme, verkeersontwikkelingen en smokkelaars; er komt bijna geen einde aan.
Mooi in het boek is ook hoe de auteur aantoont dat de geschiedenis zich vaak herhaalt. Sommige items komen met enige regelmaat terug en vragen dan opnieuw aandacht.

Jan Jacob Mekes beschrijft het allemaal in een heerlijk vlotte stijl, waardoor de Rotterdamse politiegeschiedenis aangenaam en interessant leesvoer wordt. Voor de samenstelling van dit boek kon de auteur, die ook is verbonden aan het Politiemuseum (de Historische Collectie Politie Rotterdam Rijnmond) aan de Boezemsingel, vrijuit gebruik maken van de archieven, waaruit hij talloze wederwaardigheden opdiepte, almede het nodige fotomateriaal. Wie ook maar enigszins is geïnteresseerd in de Rotterdamse politiegeschiedenis mag dit boek zeker niet missen, maar ook voor mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Rotterdam is het een zeer interessant boek.

Het Korps De Baas - de geschiedenis van het Rotterdamse politiekorps (Uitgeverij De Oude Stad bv Nieuwerkerk aan den IJssel)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden