Cas Oorthuys met fototoestel onder zijn jas, Amsterdam (1945). (Foto © Charles Breijer / Nederlands Fotomuseum)
Cas Oorthuys met fototoestel onder zijn jas, Amsterdam (1945). (Foto © Charles Breijer / Nederlands Fotomuseum)

Taart en gratis entree Fotomuseum voor iedereen die Cas heet!

Rotterdam - Op donderdag 1 november zou Cas Oorthuys de leeftijd van 110 jaar bereikt hebben. Dit viert het Nederlands Fotomuseum met allerlei feestelijke activiteiten. Zo is er taart voor de eerste 110 bezoekers en krijgen alle bezoekers met de naam Cas gratis toegang tot de tentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys. Om 17.00 uur wordt de winnaar van de Instagramwedstrijd #ditisCas bekend, gemaakt gevolgd door een verjaardagsborrel.


Op 1 november begint de dag in het museum feestelijk. Alle eerste 110 bezoekers krijgen een stuk taart aangeboden door het museum. Het museum opent om 11.00 uur. Een extra reden om er die dag vroeg bij te zijn. Voor iedereen die Cas, Casper of Caspar heet is het extra feest, want alle naamgenoten van Cas Oorthuys mogen op zijn verjaardag de tentoonstelling Dit is Cas gratis bezoeken. Het museum is op 1 november bovendien een uur langer geopend, namelijk tot 18.00 uur.


Aan het einde van de dag - om 17.00 uur - wordt de winnaar van de Instagramwedstrijd #Ditiscas bekend gemaakt. Onder het motto 'Laat zien wat volgens jou de schoonheid van ons land is' deelden mensen onder #ditiscas hun favoriete foto van Nederland. Hierbij lieten ze zich inspireren door de stijl van Cas Oorthuys. Dit betekent dat alle foto's zwart-wit en vierkant zijn. In totaal zijn er meer dan 700 foto's gedeeld. Tijdens de uitreiking worden uit de 25 genomineerden de nummer 1, 2 en 3 bekend gemaakt. De winnaar krijgt een foto van Cas Oorthuys mee naar huis. De jury bestaat uit Jan-Dirk van den Burg (Fotograaf des Vaderlands), Hans van der Meer en Frank Oorthuys (zoon van Cas Oorthuys). Iedereen is welkom om bij de uitreiking aanwezig te zijn (toegang gratis).

Bekijk alle inzendingen op Instagram onder #ditiscas. De wedstrijd wordt in samenwerking met Nationale-Nederlanden georganiseerd.

Tentoonstelling Dit is Cas
Tot en met 13 januari 2019 is in het Nederlands Fotomuseum de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Cas Oorthuys (1908-1975) te zien. Cas Oorthuys fotografeerde veel en vrijwel aan een stuk door. Voor een grote generatie heeft hij het beeld van Nederland bepaald. Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn complete archief, waaronder duizenden vintage prints. Hieruit is voor de tentoonstelling 'Dit is Cas' een selectie gemaakt.

Bij de tentoonstelling is een audiotour ingesproken door Joris Lutz en worden diverse thematische rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd. Kijk op nederlandsfotomuseum.nl voor een compleet overzicht. Ook is bij de tentoonstelling de publicatie Cas Oorthuys | Contacts verschenen.

Meer berichten