Foto:
Columns

Column: Buurtrevolutie Afrikaanderwijk

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week: 'De buurtrevolutie in de Afrikaanderwijk'. 

'Sinds kort ben ik weer helemaal terug op Zuid. Nee, ik was niet ergens anders gaan wonen, maar de afgelopen jaren betekende 'het wonen op Zuid' slechts dat ik er thuiskwam om te slapen. Maar nu ik tegenwoordig ook een paar dagen kantoor hou in de Afrikaanderwijk, heb ik een oude gewoonte opgepakt: Wandelen door de straten van Zuid. Tijdens die wandeltochten hoor je, zie je en proef je verhalen die zich in de buurten afspelen. Zoals de buurtrevolutie in de Afrikaanderwijk. Bewoners van de Tweebosbuurt zijn boos omdat er bijna zeshonderd woningen gesloopt moeten worden. Daar zullen 374 nieuwe, veel duurdere huizen voor in de plaats komen. Zittende huurders moeten verkassen. En ook al wordt men hierin begeleid door woningcorporatie Vestia en krijgt iedereen een oprotpremie; men is boos en dat kan ik begrijpen. Velen wonen er al jaren en willen niet weg. Terugkeren zodra de buurt weer is opgebouwd, is geen optie omdat ze dan het driedubbele aan huur moeten betalen. Bewoners hebben al een aantal keren acties gevoerd. Al dan niet ondersteund door politieke partijen die hier een slag uit willen slaan.
Toen ik van de week, op een mooie nazomeravond, al fluitend en met de handen in m'n zakken in de buurt rondslenterde, zag ik iets leuks. Bewoners hebben spandoeken opgehangen om duidelijk te maken dat ze het slopen geen goed idee vinden. Bij het zien van teksten als "Stop de slopers van Vestia", moest ik een beetje lachen, maar zag tegelijkertijd bulldozers voor me, druk bezig een pand te slopen en hoe datzelfde spandoek daardoor achteloos naar beneden viel. Eenmaal op de grond zag ik hoe politielaarzen het spandoek bevuilden, terwijl ordetroepen de grootste moeite hadden om emotionele en schreeuwende huurders in bedwang te houden.
Terwijl ik doorliep bedacht ik me dat het niet zo een vaart zal lopen. Uiteindelijk zal de buurt gewoon gesloopt worden en is de Afrikaanderwijk over een paar jaar in een hippe bakfietswijk veranderd. Zonder spandoeken.'

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden