Kenneth Asporaat bij zijn professionele thuisbasis in het nieuwe Luxor: "Rotterdam zal altijd mijn ijkpunt blijven."
Kenneth Asporaat bij zijn professionele thuisbasis in het nieuwe Luxor: "Rotterdam zal altijd mijn ijkpunt blijven." (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Of Kenneth Asporaat nou in Curaçao, New York of Thailand is; steevast heimwee naar Rotterdam

Rotterdam - Theatermaker, workshopdocent en producent Kenneth Asporaat (30) vliegt regelmatig naar de andere kant van de wereld. Maar of zijn bestemming nou Curaçao, New York of Thailand is, na verloop van tijd krijgt hij steevast heimwee naar Rotterdam. Dan last hij gewoon een tussenstop in van één dag in eigen stad. "Rotterdam blijft mijn ijkpunt, vooral professioneel. Even in mijn badjas en met een theetje tot mezelf komen. En naar mijn moeder", lacht hij. "De extra jetlag neem ik voor lief. Ik ben een kind van Zuid. Daarom is het Nieuwe Luxor de perfecte huisvesting voor Het Huis van Asporaat, het productiebedrijf van Jandino en mij." Kenneth is de Rotterdammer van deze week.

Door Els Neijts

Je bent een man van Zuid?

"Dat zal ik altijd zijn. Toen ik tweeënhalf was zijn we vanuit Willemstad op Curaçao in IJsselmonde komen wonen. Mijn moeder woont er nog steeds. Op Zuid zie je veel onbegrepen, maar talentvolle jongeren die niet weten waar ze met hun skills terecht kunnen. Die willen we een podium geven. Die kans heb ik zelf ook gekregen. Zuid heeft zich altijd extra moeten bewijzen, maar nu we in de lift zitten krijgen we wél veel aandacht. Zuid heeft veel harde werkers en nu kunnen we eindelijk pronken met wat er al lang was, én gebeurde. Daarom moet zelfs het lelijke van Zuid bewaard blijven!"

Hoe ben je het vak ingerold?

"Toen ik de opleiding pedagogiek volgde, had ik al een bedrijfje - Het Ken Theater - en was ik workshopdocent. Ik gaf theaterlessen met een pedagogische invalshoek om risicovolle jongeren weer naar het reguliere onderwijs te krijgen. Nu ik samen met Jandino Het Huis van Asporaat run, ben ik voornamelijk zakelijk directeur en schrijf ik minder. Jandino doet meer de artistieke kant. Ik ben rustiger en meer een lange termijndenker. En heel zelfkritisch. Tevreden zijn mág, maar niet te lang. Aan zelfvoldaan zijn doen we niet in Rotterdam."

Je komt uit een talentvol nest?

"Alleen mijn oudste broer is op Curaçao gebleven en heeft daar nu een takelwagenbedrijf. Jandino is natuurlijk bekend, maar na hem komt ons zusje Junelisa. Die is modeontwerpster en heeft een modellenbureau voor kids. Na mij komen nog Benjamin en Jordan. De eerste heeft een eigen brassband en de jongste is beatmaker én IT'er. Het doorpakken hebben we allemaal van onze moeder. Die had op Curaçao zelfs drie baantjes én een kleine toko. Zij is nog steeds mijn steun en toeverlaat, ik heb veel levenslessen van haar geleerd."

Wat zijn je favoriete plekken?

"Natuurlijk het nieuwe Luxor en IJsselmonde, maar ik heb ook iets met alle bruggen. Die vind ik fascinerend. En, niet te vergeten, Theater Zuidplein. Dat heeft me lang geleden geadopteerd en daar heb ik me altijd erg thuis gevoeld. Ik heb er de kans gekregen mezelf te laten zien, vooral van programmeur Joyce van Dongen. Daarom is de première van onze laatste productie, Judeska in de TBS kliniek, ook daar."

Heb je ook kritiek op de stad?

"Er wordt teveel geïnvesteerd in de gevestigde orde. Nieuwkomers mogen wel veel pop up, maar niet structureel. Je moet steeds opnieuw achteraan aansluiten en dat is geen stimulans voor de jonge getalenteerde garde. Terwijl ik wéét dat er minstens twintig Kenneths in de stad rondlopen die net zo succesvol kunnen worden als ik. Ik heb nu een goed lopend bedrijf, maar daar zit al mijn spaargeld in. Ik had best wat meer hulp van instanties kunnen gebruiken."

Jandino Asporaat

Het Huis van Asporaat, opgericht door Kenneth en Jandino Asporaat, is producent van succesvolle online formats, televisieprogramma's en theaterconcepten voor binnen- en buitenland én managet artiesten. De broers streven naar diversiteit en bijzondere verhalen. Met een lach én en traan.

Zie ook www.hethuisvanasporaat.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden