De sfeer bij Mama's Garden is losjes, vriendelijk, gezellig en begripvol, maar ook stimulerend.
De sfeer bij Mama's Garden is losjes, vriendelijk, gezellig en begripvol, maar ook stimulerend. (Foto: )

Jonge moeders geven elkaar steun bij Mama's Garden

Rotterdam - Niet alle jonge of aanstaande moeders zweven op roze wolken, vooral niet als ze er (grotendeels) in hun eentje voor staan. Om deze jonge vrouwen een informele ontmoetingsplaats te bieden, heeft het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) van de Hogeschool Rotterdam Mama's Garden op poten gezet.

Door Els Neijts

Het doel van Mama's Garden is het vergroten van het sociale netwerk van deze (aanstaande) moeders en het versterken van het gevoel dat ze capabele ouders zijn. Het initiatief draait op studenten van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College. Soms zijn die zelf ook moeder. Zij vervullen bij Mama's Garden hun stageverplichtingen voor uiteenlopende studierichtingen, zoals verloskunde, verpleging, sociaal werk en sociale marketing, en gaan een 'buddyschap' aan.

Nino Toklikishvili (28) is zo'n student en moeder. "Mijn vriend en ik komen uit Georgië. Toen onze dochter Amy in 2010 geboren werd, was ik nog aan het inburgeren en kende ik vrijwel niemand. Mijn contacten buiten de deur bleven beperkt tot hallo en dag. Dat was zwaar. Ik wist niet dat er ontmoetingsplekken waren zoals Mama's garden. In 2014 ben ik ook daarom de mbo opleiding filiaalhouder internationale handel gaan volgen. Hoewel er in eerste instantie niets aan de hand leek, bleek in die periode mijn dochter niet te kunnen praten. Uit talloze onderzoeken in het Erasmus MC is niet gebleken wat de oorzaak is. Misschien is het haar stofwisseling of is het een chromosomenkwestie, maar tot nu toe kan ze nog maar een beperkt aantal woorden zeggen. Hele zinnen lukt niet. Het was moeilijk om geschikte opvang voor haar te vinden, want verder mankeert ze niets. Ze bleek lang niet overal te passen en ging dan zelfs achteruit. Nu zit ze op een speciale school waar ze ook gebaren leert." Door alle lastige keuzes die Nino steeds opnieuw moest maken, wilde ze na haar mbo een studie doen die meer aansloot bij de situatie van haar dochter. "Dat werd hbo sociaal werk, gericht op jeugd. Zo pik ik van alle kanten dingen mee, ook persoonlijk. Bij bijvoorbeeld ontwikkelingspsychologie vergroot ik niet alleen mijn kennis maar ook mijn zelfinzicht. Ik leer professioneel mijn grenzen aan te geven en wat mijn valkuilen zijn."

De sfeer bij Mama's garden is losjes en vriendelijk. De jonge moeders 'moeten' niets, maar krijgen wel van alles aangeboden waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Wietske Willemse van het EMI: "We zetten met Mama's Garden positief in op kracht en empowerment van jonge vrouwen uit alle windstreken en met alle achtergronden. Ze zijn welkom en veilig op één van onze locaties en kunnen hun kinderen meebrengen. Onze studenten leren hoe ze de moeders het beste kunnen benaderen en hoe ze met andere disciplines kunnen samenwerken. Er zijn nog teveel hokjes. We leren onze studenten anders kijken en open en onbevangen te zijn."

Meer info op www.emiopzuid.nl en Facebookpagina Mama's Garden Nieuw in 010.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden