Vinnie en Sophie hebben een smoothie verdiend. 'Meester Frank' is trots. "Ik heb één keer gescoord", zegt Vinnie. (Foto: Emile Hilgers)
Vinnie en Sophie hebben een smoothie verdiend. 'Meester Frank' is trots. "Ik heb één keer gescoord", zegt Vinnie. (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Fun en smoothies, een impressie van de eerste American Sports Day

Rotterdam - Het gaat op de American Sports Day niet om winnen. Plezier hebben in sport is wat de initiatiefnemers van het pleinevenement bij de jeugd willen zien. Een impressie van de eerste woensdagmiddag, gisteren (10 oktober) op de Noorderhagen in IJsselmonde.

Door Emile Hilgers

Het helpt enorm dat de zon schijnt en het zomers warm is. Er is muziek, een stempelkaart kan na meedoen met twee verschillende sporten worden ingeruild voor popcorn of een smoothie, en de mini-clinics worden geleid door bekende sporters die weten hoe ze kinderen kunnen enthousiasmeren.

"Faisal kan dansen als de beste en Frank is coach van het Nederlands basketbalteam drie-tegen-drie", zegt speaker Wim Wisse bij de introductie van de 'meesters'. "Honkballer Misja speelt in Oranje, net als American Football-speler Kevin, die bij het Flagfootball staat. We hebben ook een juf: Jessica, van 010 Chearleaders."

"Het gaat vandaag om enthousiast maken en succesbeleving", benadrukt Misja Harcksen. "Ik ga niet de spelregels leren aan de kinderen, ze gaan lekker slaan, vangen en rennen." Even later klinkt er gejuich, als één van de jonge helden de bal achter het hek slaat en een homerun loopt. Ook Kevin Wesseling gaat gelijk met de jongens een oefenpotje spelen. "Het eerste wat ze vragen is: gaan we tacklen?", zegt hij lachend.

Vinnie Kreuk (7) vertelt trots dat hij één keer heeft gescoord bij basketbal. Honkbal vond hij het moeilijkst. Zus Sophie (9) heeft bij dance meegedaan. "De meeste dansjes kende ik al", zegt ze. "Ik zit op streetdance en oefen vaak thuis. Met ons team van de Meester van Eijckschool zijn we op The Finals tweede geworden van Rotterdam. Faisal zat toen in de jury, dus ik kende hem al. Dadelijk wil nog meer sporten proberen, het eerst cheerleading."

Woensdag 17 oktober van 14.00 tot 15.30 uur kunnen kinderen in Crooswijk meedoen aan een Amercan Sports Day. Dan zijn er op het Schuttersveld weer mini-clinics Flagfootball, basketbal, dance, en baseball. In plaats van cheerleading introduceren de Rotterdam Jaguars lacrosse, een combinatie van basketbal, hockey en American Football.

Meer berichten