"Tussen het groen kom ik ook op filosofische vragen als Is het leuker om een boom dan een struik te zijn?".
"Tussen het groen kom ik ook op filosofische vragen als Is het leuker om een boom dan een struik te zijn?". (Foto: )

Wildsnoeier Olivier Scheffer snoeit waar de gemeente het niet doet...

Rotterdam - Waarmee vul je het gat dat ontstaat als je op staande voet stopt met roken en drinken? Olivier Scheffer ging wandelen en pakte dat even fanatiek aan als daarvoor glazen legen en peuken weg paffen. Langs diverse wonderlijke wegen bespeurde hij veel verwaarloosd groen en nam opnieuw een ferm besluit: voortaan deed hij geen stap meer zonder snoeischaar.

Door Els Neijts

Scheffer stopte met alcohol en nicotine zonder plan of mentale voorbereiding. "Op een ochtend werd ik wakker, dacht 'En nou is het klaar!' en ging wandelen. Om te beginnen richting Marconiplein en het havengebied daarachter. Ik was verbijsterd over de hoeveelheid onkruid die daar staat en bedacht me opeens dat ik als kind snoeiklusjes deed bij de buren om wat zakgeld te verdienen. Dus voortaan nam ik mijn snoeischaar mee. Als ik richting Marconi wandelde, pakte ik bij particulieren alles aan wat ik aan doorgeschoten groen tegenkwam, en ook privé was er geen houden meer aan. Wie me thuis uitnodigt moet me echt tegenhouden! Bij een vriendin die door alle groen haar voordeur niet meer in kon, heb ik rigoureus huis gehouden."

Omdat Scheffer álles wat hij doet rigoureus aanpakt, hakte hij in in de buurt van het Marconiplein als statement een grote driehoek uit het gemeentelijke onkruid. "Eigenlijk is dat illegaal, maar ik heb de regels uitgeplozen en het is géén benoemd vandalisme. Schoonmaken mag, toetakelen natuurlijk niet. Zonde dat het gebied zo slecht bijgehouden wordt. Het is er heerlijk en er komt geen hond." Hard lachend:" Maar misschien is het er zelfs mooier als het niet gesnoeid wordt."

Toch begon Scheffer ook inspectietochten door Rotterdamse parken en stuitte her en der op andere groene wantoestanden. Zoals in Het Park (bij de Euromast). "Om dat aan te passen aan deze tijd moet het echt opgeknapt worden. Het is nu ook prachtig, maar de randen zijn ranzig en er woekert hulst. Dat prikt enorm dus wildplassen en openlucht seks houd je er wel mee tegen, maar ook de bankjes bij het Heerenhuys, vroeger Zochers, staan zo strak in de hulst dat je er niet op kunt zitten."

Ook het groen langs de Bergse Voorplas - het Prinsenmolenpark - ontsnapte niet aan zijn snoeigerichte blik. "Die plas zit vol rijke mensen in leuke sloepjes, maar de rest van het volk kan hem niet zien omdat er een gordijn van groen voor hangt. Ik heb er een doorkijk gehakt. En week later zaten daar mensen te picknicken!" Scheffer maakt beroepsmatig 3D animaties, 'dus' ook zijn wandelingen en snoeiwerken 'moeten conceptueel zijn'. Hij maakt overal talloze foto's van en plakt die achter elkaar. "Daar krijg je geestige filmpjes mee, zoals een pratende struik. Er zit humor in groen. Daarom vind ik groen leuk, vind ik buiten zijn leuk én vind ik het leuk me tegen de gemeente aan te bemoeien. Misschien ligt er wel een mooie nieuwe carrière voor me in het verschiet in de Rotterdamse buitenruimten."

Kijk voor Scheffers groene animaties op www.base80.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden