Van doorbitch tot uitvaartgoeroe: Truus Trendy is back in business

Rotterdam - Marieke van der Weiden, nu 40, baarde al jong opzien als Truus Trendy, de marketing-lady met guerrilla-technieken. Na een periode achter de schermen trekt ze weer in het openbaar ten strijde voor grote veranderingen in het uitvaartwezen. "Ik word er zo pissig van dat al die mooie mensenlevens binnen 45 minuten onder de grond of de oven in geshuffeld worden. Zelfs herinneren is een taboe!''

Door Els Neijts

Met haar snelle, speelse, maar ook wetenschappelijk onderlegde brein is Marieke de rest van de wereld vaak minstens vijf jaar voor. In het begin van haar carrière was ze onder meer berucht als 'doorbitch' van Now & Wow, werkte ze nauw samen met underground kunstplatform en galerie Roodkapje, ontwierp ze een trainingspakkenlijn met bommen en pistolen die de Bijenkorf haalde en borduurde ze in nachtclubs met bejaarden. Voor haar talloze fantasierijke acties sleepte ze menig award binnen. 'You name it, we nailed it', vat ze zelf kort samen.

Inmiddels boekt de Speakers Academy haar voor lezingen en is Marieke's nieuwste doelwit het uitvaartwezen. "Die branche zit al twintig jaar muurvast. Dat besef kwam keihard binnen toen mijn vriend Eric den Hartogh van Roodkapje binnen zes weken overleed. Stonden we in die aula met een heel alternatief gezelschap én de gereformeerde familie. Dat was niet te doen, ik heb me nog nooit zo kut gevoeld. Ben je zo'n leuk mens geweest, word je in 45 minuten weggewerkt. Daarom hebben we na afloop ons eigen rouwfeest in Arminius gehouden. Als we dat niet hadden gedaan, had ik hier misschien wel niet gezeten."

Marieke denkt niet alleen snel maar ook groot. Zo wil ze A-merken met het uitvaartwezen verbinden. "Ja, ik wil met de grote jongens aan tafel", benadrukt ze. "Voor hen zou hier een mooie taak weggelegd zijn. Zo denk ik aan rouwtuinen van Rituals, een as-uitstrooi-gids van de ANWB, Amstel Uitvaartcafé's en rouwvluchten met TUI. Met onbekende bestemming samen janken in een vliegtuig. Maar ik zie ook mogelijkheden in stilteruimtes in parken of in rouwcellen. Ik ken een man die van het Eiland van Brienenoord een rouweiland wil maken. Met een eigen ecosysteem en een Bed & Breakfast."

Dat er niet onmiddellijk veel animo zal zijn voor haar nieuwe rouwconcepten neemt Marieke voor lief. "Wie een uitvaart oude stijl wil mag dat natuurlijk, maar je moet wel vooruit kijken. Het hele concept dood en uitvaart is aan het veranderen. Nabestaanden mogen én doen steeds meer zelf. Het uitvaartwezen zou daarom een soort omgekeerde kraamzorg moeten bieden. Zorgen dat de tent blijft draaien zolang de nabestaanden tijd nodig hebben om te rouwen. Ik denk ook na over gepast eerbetoon aan mensen die een individueel bestaan leiden, zonder vrienden of familie. Die heb je nu eenmaal, zeker in een grote stad. Een reset-pil zou natuurlijk het mooiste zijn, maar zelfs dan zou je er ook zelf uit moeten mogen stappen."

Info: www.truustrendy.com.

Meer berichten