Een klaptafeltje met twee stoeltjes bleek genoeg voor beter contact over veiligheid tussen wijkagent en bewoners. (Foto: Nick Beuvink)
Een klaptafeltje met twee stoeltjes bleek genoeg voor beter contact over veiligheid tussen wijkagent en bewoners. (Foto: Nick Beuvink) (Foto: Nick Beuvink)

Wijkagent Wilco Berenschot verlaat Rotterdam en wordt landelijk rolmodel

Rotterdam - De Rotterdamse wijkagent Wilco Berenschot wil dat burgers en politie meer met elkaar praten over veiligheid. "Ik heb wel honderd ideeën per dag", verzekert hij. Een aantal van zijn acties trokken de nodige aandacht: de mobiele wijktafel, spontaan aanbellen om zijn tussen-de middag-boterhammetje te komen eten en pop up politiebureautjes. Sinds 1 oktober is Berenschot de eerste landelijke wijkagent expert.

Door Els Neijts

Berenschot borrelt van enthousiasme als hij vertelt over wat hij allemaal voor elkaar krijgt door - mét toestemming - een béétje buiten de lijntjes te kleuren. "Toen ik twaalf jaar geleden als wijkagent in het Nieuwe Westen begon, zaten we midden in de crisis", schetst hij de achtergrond van zijn activiteiten. "Mensen waren vooral bezig met de kinderen, het eten en de vraag of ze morgen nog een baan zouden hebben. Veiligheid was van later zorg. Dat wilde ik graag veranderen."

Het eerste idee dat hij in praktijk bracht was de mobiele wijktafel. "Via Twitter kreeg ik een klaptafeltje met twee stoeltjes dat ik bij -6 op het Mathenesserplein neerzette. Dat bleek een ideale manier om met voorbijgangers in een vijf-minuten-gesprekje te raken over veiligheid." Zijn volgende opvallende actie was zichzelf uitnodigen voor de lunch. "Dat waren een soort 'Agent bijt hond acties'. Ik belde zomaar ergens aan en vroeg of ik mijn boterhammetje mocht komen opeten. Wonder boven wonder heb ik maar één keer meegemaakt dat iemand het niet vertrouwde. Zelfs de mensen met 'weinig tijd' waren op één hand te tellen."

Ook toen hij over pop-up politieposten begon, werd hem door de korpsleiding geen strobreed in de weg gelegd. "Terwijl er politiebureaus moesten sluiten, opende ik het eerste pop-up bureau op het Virulyplein. Inmiddels heb ik op allerlei plekken gezeten. Van een Pameijer gebouw tot een plek bij de BAVO Europoort en van leegstaande panden van Woonbron tot een ruimte bij stichting Abou Rak Rak, pal naast de moskee. Door steeds te verkassen leg je nieuwe contacten in plaats van dat je steeds dezelfde notoire klagers krijgt."

Berenschots verbindingsmissie is ook landelijk aangeslagen. "In meer dan honderd steden wordt een combi van tafel, lunch en pop-up gebruikt. Het is een beweging geworden." Zijn aanpak omvat ook het gebruik van moderne middelen, waarmee hij doet denken aan een digitale variant op de ouderwetse dorpsveldwachter. "

Er zijn nu dertig WhatsApp groepen in mijn wijk waarbinnen mensen van alles delen. Over honden, katten, sleutels, open ramen en brandende autolichten. Bij fietsendiefstal wordt gecheckt wie mee naar buiten gaat. Dat bevordert de sociale cohesie!"

Op 1 oktober draaide Wilco Berenschot voor het laatst zijn pop-up bureautje aan de Beukelsdijk op slot. Vanaf nu geeft hij wijkagenten in het hele land zijn verbindingstips en -trics mee door samen door diens wijken te trekken. "Op zijn Rotterdams: met mijn poten in de klei én in uniform."

Kijk voor Wilco in de praktijk op opendeurenfilms.nl.

Meer berichten