In Vreewijk zijn er parkeer- en afzetlocaties voor ouders die hun kinderen naar school brengen.
In Vreewijk zijn er parkeer- en afzetlocaties voor ouders die hun kinderen naar school brengen.

Wat doen Rotterdamse scholen aan huftergedrag van ouders?

Rotterdam - In zijn column in De Havenloods benoemde Rachid Benhammou vorige week het 'huftergedrag' van ouders die kinderen met de auto naar school brengen en asociaal verkeersgedrag vertonen. Een gevoelig onderwerp dat niet alleen onder onze lezers veel los maakt.


Op Facebook waren de reacties fel en soms (doodsbedreigingen) buiten elke proportie. Ook de politiek had notie genomen van Rachids column, zo bleek toen vorige week de gemeenteraad even stil werd gelegd zodat wethouder Bokhove zijn stukje kon lezen. Veel Rotterdammers erkennen dus dat er 'huftergedrag' is, maar hoe kijken de scholen er zelf tegenaan? Onze verslaggever Annemarie van der Ploeg maakte een rondje langs schooldirecteuren in Rotterdam-Noord, Zuid en Alexanderpolder. Hieronder de volledige reacties. 

Anne Schipper, directeur Juliana van Stolbergschool, Rodenrijselaan 74 (Rotterdam-Noord)
'Ik heb toevallig vanmiddag een gesprek met de gemeente en met de wijkagent over de verandering die wij bij onze school willen doorvoeren. Bij de oude ingang is een stoep en daar gooien de mensen hun auto neer, dus wordt het voor de kinderen een onoverzichtelijke situatie. Daarom hebben wij contact met de gemeente gezocht en gaan we samen kijken hoe we dat oplossen.
'Wij gaan de andere schoolpoort in een huizenblok openzetten, maar je moet natuurlijk voorkomen dat daar ook onveilige situaties ontstaan. Dus komen mensen van de gemeente en de wijkagent kijken wat het meest veilige is voor de kinderen.
'Er ontstaat geen onenigheid tussen ouders. Ze komen wel bij mij als auto's scheef op de stoep staan en dan loop ik daar naartoe. Of auto's komen tegen de rijrichting in de straat inrijden. Dan zeg ik dat ze dat niet moeten doen, want zo kunnen ze een kind dood rijden. Ik vertel dat ik de politie gevraagd heb om te observeren en dat die keihard gaan bekeuren. Op die manier heb je wel effect, maar niet structureel. Maar ik moet zeggen dat 96% van de ouders het perfect doet. Maar er zal maar net een kind slachtoffer worden. Dus ik zit er bovenop. Als de politie meer handhaaft, is het snel opgelost want een bekeuring van 75 of 100 euro tikt aan. En dat zie je wel: we hebben wel regels maar geen handhaving. Daar moet prioriteit aan worden gegeven vanuit toezicht.'

Harry Vos, directeur Wilhelminaschool, Natersweg 7 (Rotterdam-Zuid)
'Ik ben nog maar pas, sinds augustus, directeur van de Wilhelminaschool, dus ik moet het met een beoordeling doen over een nog vrij korte periode. Tijdens de haal- en brengmomenten kan het best druk zijn bij de school, maar ik heb in de afgelopen weken geen vervelende excessen meegemaakt. Dit is ook het beeld dat medewerkers schetsen die hier al langer werken. Het is druk rondom de school tijdens de haal- en brengtijden, maar dat is ook logisch voor een school met meer dan 300 leerlingen met daarnaast nog een aantal peutergroepen. Dit zal ook ongetwijfeld weleens tot irritaties leiden, maar voor zover ik dat tot nu toe kan beoordelen zorgt dit niet voor heel vervelende situaties.
'Wel heb ik van de MR-leden begrepen dat ze zich zorgen maken over een aantal onveilige verkeerssituaties rondom de school. Hier is ook wel gezocht naar oplossingen, maar deze waren niet meteen realiseerbaar. We blijven dit uiteraard goed volgen.'

Edith Matser, directeur OBS Pluspunt, Maria Wesselingstraat 14 (Rotterdam-Prinsenland)

'We hebben het afgelopen jaar heel veel aandacht gehad voor de verkeersveiligheid en we hebben hele mooie dingen bereikt samen met de gemeente. We hebben recent een verkeersweek gehad met ook heel veel aandacht voor parkeerbeleid rondom de school. En er zijn aanpassingen gedaan. Op onoverzichtelijke plekken aan de Jacques Dutilhweg zijn parkeerplekken weggehaald zodat het overzichtelijker en veiliger is om over te steken. Er zijn betonnen bollen geplaatst rondom de school zodat de mensen niet meer zo maar op de stoep kunnen parkeren. We hebben een verkeersprotocol opgesteld en de kinderen hebben oversteekles gehad. Het is ook een kwestie van elkaar aanspreken. Ik denk dat de meeste ouders het wel fijn vinden als er een veilige omgeving is rondom de school. Alle kindjes moeten oversteken. Ik moet zeggen dat alle aandacht die wij eraan geschonken hebben heel positief is ontvangen.'

 
 

Meer berichten