Foto: Foto:
Columns

Column: Een jaar verder

Rotterdam - Hier is de nieuwe column van Tineke Speksnijder. Tineke is inmiddels een jaar gestopt met roken en ondervindt de gevolgen daarvan. 'Geen keelpijn meer bij het opstaan, een (nog) beter reukvermogen', maar ook 'een bollere kop'.


'Bijna een jaar geleden ben ik gestopt met roken. Dat is lang, heel lang. Een jaar lang geen haaltje genomen. Want ik weet dat als ik dat doe, ik weer helemaal verkocht ben. Ik zie de voorbeelden om me heen. En ik heb allang niet meer de illusie dat ik daarin anders ben. Er zijn mensen die zijn een jaar gestopt en hebben er totaal geen moeite meer mee. Die zijn helemaal opgelucht. Ik kan u vertellen, daar hoor ik niet bij. Ik mis het nog zeer regelmatig. Niet als ik tussen de rokers ben, dat doet me eigenlijk niks.
Nee, meestal als ik alleen ben. Als ik eens lekker wil mijmeren, of als ik verdrietig ben of boos. Of als ik net voordat ik wegga om op reis te gaan mijn paspoort niet kan vinden. En zo heb ik nog tig voorbeelden. Wat het me opgeleverd heeft, vragen mensen. Ik heb geen flauw idee. Nou ja, ik heb als ik opsta geen keelpijn meer. En mijn reuk is nog beter geworden. Nou had ik al een hele scherpe reuk, niet vreemd natuurlijk met zo'n formaat neus, maar die is nog beter geworden. Is af en toe ook echt geen pretje hoor.
Maar dan het meest merkwaardige, ik krijg me een partij complimenten. Dat ik er zo goed uitzie. En daar begrijp ik geen reet van, ik ben namelijk 14 kilo aangekomen. Ik word er helemaal niet goed van. Maar ik heb een bollere kop gekregen en dat staat waarschijnlijk goed. En volgens sommige meer kleur. Nou zullen er lezers zijn die zich nog herinneren dat ik een tijd geleden een heel afvalprogramma heb geschreven, compleet met allerlei sporten erbij. Dat klopt, ik heb het nog steeds. Maar ik heb gemerkt dat je dat toch langer dan een paar dagen moet volhouden.
Ik vertelde vriend Mario over die 14 kilo. "Joh Tien, 15 kilo, dat is veel. " "Ik zei 14 Mario, je luistert niet goed. 14 geen 15." Want je moet het natuurlijk ook niet overdrijven. "En ik zie er goed uit. " Wijselijk beaamde hij dat. Maandag maar weer beginnen met lijnen.'


Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw op de Witte de Withstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden