Zo ziet Ferro Offices er in de toekomst uit. Beeld: Port of Rotterdam
Zo ziet Ferro Offices er in de toekomst uit. Beeld: Port of Rotterdam

De eerste nieuwbouw in het M4H-gebied is begonnen

Algemeen 1.245 keer gelezen

Rotterdam - De eerste nieuwbouw in dé wijk van de toekomst is begonnen. Deze week werd in het M4H-gebied de start van de her-nieuwbouw van Ferro Offices gevierd. Het wordt een bedrijfsverzamelgebouw. Uiteindelijk komen er in M4H nog veel meer bedrijven, onderwijsinstellingen én 2000 woningen.

Wethouder Chantal Zeegers doopte dinsdag 9 april met een drone het vroegere Ferro kantoor naast de iconische gashouder en wenste het een behouden her-nieuwbouw. Dit deed de wethouder samen met Boudewijn Siemons, CEO COO a.i. Havenbedrijf Rotterdam, Edwin Blom directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Heyma en architect Maarten van Bremen van GROUP A. Havenbedrijf Rotterdam transformeert Ferro Offices naar een duurzaam kantoorverzamelgebouw voor een nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven. 

Lees verder onder de foto.


Een proost op de doop van de Ferro Offices v.l.n.r: Delian de Gier, strategisch communicatieadviseur Rotterdam Makers District; Boudewijn Siemons, CEO COO a.i. Havenbedrijf Rotterdam; wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) gemeente Rotterdam; Edwin Blom, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Heyma; Theo Winter, COO Dura Vermeer; Maarten van Bremen, architect | partner GROUP A; Jouke Goslinga, programmamanager Rotterdam Makers District. Foto: Laura-Anne Grimbergen

Galileipark in M4H

In het Galileipark werkt straks een nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven aan energietransitie, circulariteit en nieuwe mobiliteit. Het Havenbedrijf wil er omgeving ontwikkelen voor bedrijven die op zoek zijn naar een open innovatiemilieu dichtbij onderwijs- en kennisinstellingen en goede (haven)faciliteiten. Voor Boudewijn Siemons is dit nieuwe stadshavencluster het voorbeeld voor een schone wereldhavenstad. “Een waanzinnig project, super duurzaam en de start van een nieuwe wijk van Rotterdam. Het Havenbedrijf wil van betekenis zijn voor de ontwikkeling van de stad, want stad en haven horen bij elkaar.”

Ferro Offices

Ferro Offices wordt een verzamelgebouw voor deze maakbedrijven. Chantal Zeegers gelooft in de kracht van dit gebied: “Hier werken en wonen mensen straks echt samen.” In de Merwehaven wordt een nieuwe stadswijk gebouwd met 2000 woningen, waarvan meer dan de helft van de woningen betaalbaar zijn. Volgend jaar gaat de eerste paal in de grond.

Lees verder onder de foto.

Keilepand

Architectenbureau GROUP A ontwierp Ferro Offices. Group A is gevestigd in het nabijgelegen Keilepand en sterk betrokken bij de gebiedsontwikkeling van M4H. “Omdat we het bestaande casco van het Ferro kantoor uit 1969 hergebruiken voor een nieuw gebouw, spreken we van her-nieuwbouw,” vertelt architect Maarten van Bremen. Door hergebruik van het casco komt de CO2-uitstoot naar schatting 75 procent lager uit dan bij volledige nieuwbouw. Zeegers: “Fantastisch dat er CO2-besparend wordt gebouwd. Mensen steken hier hun nek uit als het gaat om duurzaam bouwen.”

Dura Vermeer Bouw Heyma

Het kantoor op het terrein van de voormalige gashouder wordt gasloos opgeleverd. “En met een ‘all electric’ bouwplaats wordt de uitstoot ook tijdens de bouw geminimaliseerd”, benadrukt Edwin Blom, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Heyma, verantwoordelijk voor de realisatie van Ferro Offices. “We willen met dit mooie, duurzame ontwerp, de toekomstige huurders een goed kantoor en onderzoeksruimtes geven. Dit is een spannend gebied, volop in ontwikkeling.” 

Rotterdam Makers District 

M4H en RDM Rotterdam vormen samen het Rotterdam Makers District. Hier ontwikkelen gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf een geheel nieuw stadshavengebied, waar straks wonen, werken en leren samengaan. Boudewijn Siemons: “RDM is de kraamkamer voor innovatie en het Galileipark in M4H dé locatie voor groeiende bedrijven en scale-ups.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant