Afbeelding

Grote schilderijen en panoramafoto’s van wederopbouw Rotterdam in de Laurenskerk

Algemeen 838 keer gelezen

Rotterdam - Van 4 tot 31 mei is de kunstinstallatie Van Herinnering en Troost te zien in de kooromgang van de Laurenskerk in het centrum van Rotterdam. Het werk omvat zeven grote schilderijen van Caroline Bijvoet met abstracties van grofkorrelig puin als ‘achtergrond’ voor zeven panoramafoto’s van de wederopbouw van Frits Rotgans (1912-1978). 

Rotterdam is de stad van de wederopbouw. De 15e-eeuwse Laurenskerk staat op ‘ground zero’ in het niemandsland van de gebombardeerde stad. Uit het hele land kwamen destijds mensen kijken hoe de stad zich herpakte en herbouwde in de leegte na de Tweede Wereldoorlog. De ramp maakte ruimte voor nieuwe bloei. Nu, meer dan 80 jaar na het bombardement, staat de Laurenskerk midden in een zelfbewuste stad die, onder meer vanwege de architectuur, internationaal op de kaart staat.

Herinneren en vieren

De maand mei staat in Rotterdam in het teken van herinneren en vieren. Niet alleen vanwege de herdenking op 4 mei - met een stille tocht vanaf de Laurenskerk naar Plein 1940 - en het vieren van de bevrijding op 5 mei. Maar ook vanwege de herdenking van het bombardement op 14 mei en de feestelijke Opbouwdag op 18 mei, die al sinds 1947 wordt gevierd. 

Van Herinnering en Troost

De kunstinstallatie Herinnering en Troost brengt alles samenDe schilderijen van Caroline Bijvoet zoomen in op de verwoesting van het bombardement, terwijl de foto’s van Frits Rotgans juist uitzoomen en de veerkracht laten zien die mensen kennelijk hebben om de puinhoop op te ruimen en iets nieuws op te bouwen. Een troostende gedachte voor iedereen die daar nu mee te maken heeft.

Kunstinstallatie ‘Van Herinnering en Troost’ 

4 - 31 mei 2024 (performance op 18 mei)

Laurenskerk 

Grote Kerkplein 27 

3011 GC Rotterdam 

laurenskerkrotterdam.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant