De start van NN Rotterdam Marathon in 2023. Foto: Pim Ras Fotografie
De start van NN Rotterdam Marathon in 2023. Foto: Pim Ras Fotografie

43ste NN Marathon Rotterdam is op alle fronten sterk bezet en gaat voor toptijden

Algemeen 685 keer gelezen

Rotterdam - In de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs krijgt de 43ste NN Marathon Rotterdam een zeer ambitieus deelnemersveld. Vele uitgenodigde topatleten zullen zondag 14 april op het snelle parcours en in de inspirerende ambiance van #demooiste van start gaan met als doel om toptijden te realiseren. Voor de start is er 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan de onlangs bij een verkeersongeval omgekomen Keniaanse atleet Kelvin Kiptum.

Zowel voor de mannen als de vrouwen is het parcoursrecord een uitdagend richtpunt. Bij de mannen staat dat sinds 2021 op naam van de Belg Bashir Abdi (2.03.36), het is tevens het Europees record. Nooit is in Nederland een marathon sneller afgelegd. 

Mannen

Birhanu Legese kwam in 2019 in Berlijn al eens over de finish in een snellere tijd: 2.02.48. De Ethiopische atleet, die tweemaal de marathon van Tokio op zijn naam schreef, voert in Rotterdam op papier het lopersveld aan. Op de wereldranglijst aller tijden hoeft Legese slechts vijf atleten voor zich te dulden.

De startlijst telt onder anderen ook twee toppers die een tijd in de 2.04 achter hun naam hebben staan: de Keniaan Kenneth Kipkemoi, die vorig jaar in 2.04.52 zegevierde in de marathon van Eindhoven, en onze ‘eigen’ Abdi Nageeye, in 2022 de eerste Nederlandse winnaar van de NN Marathon Rotterdam (2.04.56).

Lees verder onder foto >


Abdi Nageeye, in 2022 de eerste Nederlandse winnaar van de NN Marathon Rotterdam. Foto: Luka de Kruijf

Er zijn meer gerenommeerde gegadigden voor een podiumplaats. De Ethiopiër Amedework Walelegn was afgelopen jaar de snelste in Seoul (2.05.27). Ghirmay Ghebreslassie uit Eritrea is de wereldkampioen van 2015 en triomfeerde een jaar later ook in New York. Beide keren als jongste winnaar ooit. Zijn pr van 2.05.34 dateert van 2022, toen hij als derde over de streep kwam in Sevilla. Ook de Keniaan Enock Onchari moet in staat worden geacht zijn beste tijd van 2.05.47 aan te scherpen.

De internationale marathonlimiet voor de Olympische Spelen is bij de mannen 2.08.10. Abdi Nageeye, in 2021 in Japan winnaar van het zilver, heeft al aan die eis voldaan. Marc Corstjens, de samensteller van het deelnemersveld: ,,Tal van internationale atleten hebben welbewust voor Rotterdam gekozen met als doel zich hier te kwalificeren voor de Spelen.’’ De race in Parijs staat op zaterdag 10 augustus op het programma.

Vrouwen

Bij de vrouwen beheert de Ethiopische Tiki Gelana het parcoursrecord (2.18.58) sinds 2012, het jaar dat ze in Londen de olympische titel veroverde. De Ethiopische Ashete Bekere is een van de atletes die hebben aangekondigd op een recordschema te willen vertrekken. Behalve haar landgenote Sisahy Meseret Gola is het Keniaanse trio Selley Chepyego Kaptich, Viola Kibiwot en Pascalia Jepkogei uit op een in Rotterdam ongekende prestatie.

De internationale marathonlimiet voor de Olympische Spelen is bij de vrouwen 2.26.50. Anne Luijten heeft al aan die eis voldaan. De race in Parijs start op zondag 11 augustus, de slotdag van de Spelen.

Lees verder onder foto >


Anne Luiten was Nederlands kampioen van de Rotterdam Marathon 2023. Foto: Pim Ras Fotografie

Nederlandse kampioenschappen

Bij de NN Marathon Rotterdam staan op 14 april - niet in de laatste plaats – voor de tweede achtereenvolgende keer de Nederlandse titels op het spel. Abdi Nageeye en Anne Luijten zijn beiden aanwezig om hun kampioenschap te verdedigen. De Coolsingel is voor hen een belangrijke tussenstop op weg naar de Olympische Spelen.

Behalve topfavoriet Nageeye azen onder anderen Björn Koreman (pr 2.10.32), Frank Futselaar (2.11.30), Luuk Maas (2.11.47) Roy Hoornweg (2.13.19), Stan Niesten (2.14.26), Lucas Nieuweboer (2.14.39) en Gianluca Assorgia (2.14.51) op een succesvol NK. Liefst zeven van de tien hoogst geplaatste Nederlandse marathonmannen van de World Rankings (van de internationale bond World Athletics) komen aan de start in Rotterdam.

Bij de vrouwen wil Anne Luijten een nieuwe marathontitel aan haar erelijst toevoegen. Ze won vorig jaar bij de NN Marathon Rotterdam het NK-goud met een pr van 2.30.59. Een tijd die ze alweer heeft verbeterd tot 2.26.36 en ook die prestatie lijkt nog niet de grens van haar mogelijkheden te zijn. Luijten krijgt op14 april concurrentie van onder anderen Jill Holterman (pr 2.28.18), Bregje Smits (2.36.34), Maaike van Gelder (2.38.18) en Eva van Zoonen (2.41.24). Het vijftal staat in de actuele World Rankings in de top-10 van beste Nederlanders vrouwen op de marathon.

Minuut stilte

Voorafgaand aan de 43ste NN Marathon Rotterdam zal zondag 14 april één minuut stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis aan Kelvin Kiptum. En alle 17.000 deelnemers ontvangen een rouwlintje dat op het loopshirt kan worden bevestigd. Startnummer 1, dat al was toegekend aan Kiptum, wordt dit jaar niet uitgegeven. 

De 24-jarige Keniaanse atleet leek voorbestemd in de Maasstad zijn wereldrecord van 2.00.35 te verbeteren en wellicht zelfs onder de magische grens van twee uur te duiken, maar kwam op 11 februari om bij een auto-ongeluk. Marc Corstjens, de race-director van #demooiste, ontdekte Kiptum al in 2018 en begeleidde het grote talent sindsdien namens Golazo, de organisator van onder meer de NN Marathon Rotterdam.

Golazo heeft inmiddels de Kelvin Kiptum Foundation gelanceerd om de nagedachtenis aan de atleet levend te houden. Het fonds zal onder meer Kelvins vrouw en hun twee jonge kinderen ondersteunen. Er wordt ook ingezet op financiële hulp op het vlak van onderwijs, infrastructuur en op sportieve initiatieven voor jonge marathonlopers in Kenia. Golazo heeft zelf de eerste 50.000 euro in het fonds gestort, symbolisch voor 1 euro per deelnemer aan de verschillende onderdelen van het marathon-weekeinde. Wie zelf de Kevin Kiptum Foundation wil steunen, kan via deze link een donatie doen: https://www.nnmarathonrotterdam.nl/info/kelvin-kiptum-foundation/.

Gedenkwaardig

Wilbert Lek, directeur van de NN Marathon Rotterdam: ,,We willen op respectvolle wijze stilstaan bij het overlijden van Kelvin, en hopen dat onze 43ste editie ook om andere, sportieve redenen een gedenkwaardig karakter krijgt. Aan het mooie, brede deelnemersveld, zowel bij de mannen als de vrouwen en bij de Nederlandse kampioenschappen, zal het niet liggen. We wensen alle deelnemers, toppers en recreanten, op hun eigen afstand en niveau een onvergetelijke race.’’

Programma

Het weekend van de grootste, snelste en mooiste marathon van Nederland begint op zaterdag 13 april 2024 met The Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 kilometer), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 kilometer) en de City Run (4,2 kilometer). Op zondag 14 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de ¼ Marathon. De start van de NN Marathon Rotterdam is om 10.00 uur, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16.30 uur.

Goede doel

Ook in 2024 is KWF Kankerbestrijding het officiële goede doel van de NN Marathon Rotterdam. Het is onderdeel van de afspraak die Golazo met KWF Kankerfonds heeft gemaakt om de samenwerking met een aantal evenementen uit te breiden. De bedoeling is om in drie jaar in totaal tien miljoen euro bijeen te brengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant