Woonstad Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de onderwijsinstellingen, Daiwa Bouw en de Joodse begraafplaats tekenden een overeenkomst om 380 flexwoningen voor studenten te gaan bouwen in de Esch. Foto: Tijmen Kielen
Woonstad Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de onderwijsinstellingen, Daiwa Bouw en de Joodse begraafplaats tekenden een overeenkomst om 380 flexwoningen voor studenten te gaan bouwen in de Esch. Foto: Tijmen Kielen

Plan voor 380 flexwoningen voor studenten aan het Toepad in De Esch tussen twee volkstuinverenigingen

Algemeen 1.349 keer gelezen

Rotterdam - Woonstad Rotterdam wil samen met de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse onderwijsinstellingen zorgen voor circa 380 flexwoningen voor studenten. Het gaat om een studentencomplex met zelfstandige studio’s en studie- en ontmoetingsruimtes. Het complex wordt ontwikkeld aan het Toepad in De Esch. 

Deze locatie wordt voor 30 jaar beschikbaar gesteld door de Joodse gemeenschap. Op dinsdag 2 april werden de handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst gezet. 

De vraag naar studentenwoningen in Rotterdam is hoog. Eind 2023 stonden er 41.922 woningzoekenden ingeschreven bij Stadswonen. Dit zijn er zo’n 1.300 meer dan een jaar eerder. Stadswonen is de grootste studentenhuisvester van Rotterdam en onderdeel van Woonstad Rotterdam. Zij huisvest MBO, HBO en WO studenten met een inschrijving bij een Rotterdamse onderwijsinstelling. 

De woningen gaan in de toekomst verhuurd worden via Stadswonen. Naast studenten uit Nederland is er in het plan ook ruimte voor internationale studenten en studerende statushouders. 

Mohamed el Achkar, bestuurder van Woonstad Rotterdam: “Het woningtekort is gigantisch en deze woningen zijn broodnodig. We zijn daarom blij dat we met onze partners in de Esch deze flexwoningen kunnen bouwen. Ook de wijkraad en omwonenden denken constructief en met open vizier mee. Dat waarderen wij zeer.” 

Lees verder onder foto >

Het wooncomplex is gepland tussen twee volkstuinverenigingen.

Samen met Rotterdamse onderwijsinstellingen

De plek voor het studentencomplex ligt op 6 minuten fietsafstand van campus Woudenstein van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom. “‘We bieden met dit initiatief meer woonruimte aan studenten die in onze stad willen studeren. Daarbij combineren we leren én wonen in dit wooncomplex straks op een unieke manier. Door zowel in het complex als in de buitenruimte multidisciplinaire leerruimtes te creëren,” aldus Wijnand van den Brink Lid van het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam namens de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Albeda College en de Hogeschool Rotterdam. 

Duurzame en energiezuinige studio’s 

Het plan wordt de komende maanden verder uitgewerkt door Woonstad Rotterdam met Daiwa House Modular Europe en RoosRos architecten. De woningen krijgen een oppervlakte van ongeveer 26 m2 en krijgen een eigen badkamer en keuken. De woningen worden energiezuinig en beschikken allemaal over een warmtepomp, die zorgt voor koeling in de zomer en verwarming in de winter. 

Het wooncomplex is gepland tussen twee volkstuinverenigingen. Daarom is Woonstad met de directe buren en de gemeente in gesprek over het ontwerp van het wooncomplex en de buitenruimte, zodat dat goed op elkaar aan sluit. De eerste gesprekken en bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden en hier wordt in de komende periode een vervolg en uitwerking aan gegeven. Als alles volgens planning verloopt kan in het najaar de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Als deze wordt verleend, zijn de woningen in de loop van 2025 klaar voor de studenten. 

Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen: “Fijn dat we deze stap samen kunnen zetten. Studentenwoningen zijn enorm hard nodig. Ik ben vooral blij voor alle studenten die op zoek zijn naar een woning, liefst dichtbij hun onderwijsinstelling.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant