Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie met onder andere een aflevering over Diergaarde Blijdorp. Op de foto dierenverzorger Janus van den Berg van Diergaarde Blijdorp. Foto: Archief
Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie met onder andere een aflevering over Diergaarde Blijdorp. Op de foto dierenverzorger Janus van den Berg van Diergaarde Blijdorp. Foto: Archief

Duik in het verhaal van oppasser Janus van den Berg en Diergaarde Blijdorp met Andere Tijden

Algemeen 1.309 keer gelezen

Rotterdam - Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog. Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van Andere Tijden in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen. Hierover maakten zij de zesdelige YouTube-serie Oorlog op locatie, waarin ze ook Diergaarde Blijdorp in Rotterdam bezoeken.

Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal. 

Een van die verhalen gaat over de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Alice Winterswijk brengt hier een ode aan de veerkracht van haar opa – en van de stad. Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het Duitse bombardement. De stad ligt bijna volledig in puin. 

Diergaarde Blijdorp is echter al eerder geraakt bij een kleinschaliger bombardement op 12 mei. De verblijven zijn ingestort of afgebrand, dieren ontsnappen en zoeken hun toevlucht in de stad. Dierenverzorger Janus van den Berg is erbij en probeert zoveel mogelijk dieren te redden. Op 14 mei blijft de dierentuin tijdens het beruchte bombardement weliswaar buiten schot, maar overal in de stad ontstaan branden, die later op de dag overslaan naar de Diergaarde. De dieren die het uiteindelijk hebben overleefd, verhuizen naar de reeds in aanbouw zijnde nieuwe dierentuin in Blijdorp.

Alice Winterswijk: “Mijn opa zal best wel moeilijke momenten hebben gekend, maar dat was snel over stappen en de rest van de dieren in veiligheid brengen. Dat ging door.”

De rest van de oorlog blijft Janus zich in het diepste geheim inzetten voor het verzorgen van onderduikers, die zich verschuilen in de stallen van het kamelenverblijf.

Redacteur en presentator Merel Udink: “We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.”

Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie verschijnt vanaf 18 april op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.

Foto: pr

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant