Op vrijdag 5 april opent een tentoonstelling die is ingericht door bewoners van Cool Zuid, de buurt die zo in verandering verkeert en de komende jaren een ander aanzien gaat krijgen. Foto: Jan Nass
Op vrijdag 5 april opent een tentoonstelling die is ingericht door bewoners van Cool Zuid, de buurt die zo in verandering verkeert en de komende jaren een ander aanzien gaat krijgen. Foto: Jan Nass

Buurtbewoners brengen verleden, heden en toekomst van de wijk Cool Zuid in beeld

Algemeen 828 keer gelezen

Rotterdam - In een winkel aan de Schiedamsedijk opent op vrijdag 5 april een fototentoonstelling over de transformatie die de wijk Cool Zuid al sinds de Tweede Wereldoorlog ondergaat. De tentoonstelling is een initiatief van een groep betrokken bewoners en ondernemers uit de wijk, in samenwerking met galerie en erfgoedlab DIGITUP.

Cool Zuid is een van de weinige oude buurten in het centrum van Rotterdam. De buurt ontwikkelde zich tijdens de stadsuitbreidingen in de 19e eeuw tot een fijnmazig stelsel tussen de dijken. Het bombardement in 1940, de wederopbouw en de stadsvernieuwing hebben hun sporen nagelaten, maar ook nu zijn er weer veranderingen. Er wordt gesloopt en er worden hoge woontorens gebouwd, waardoor er zo’n 1900 woningen bijkomen. Cool Zuid gaat een ander aanzien krijgen.

Bewoners, ondernemers en andere betrokkenen zijn al sinds 2013 bezig om de vernieuwing van de wijk met elkaar te bespreken. “Het begon in 2013 met In de ban van de Baan”, vertelt bewoonster Talea Bohlander. “De gemeente had een hoogbouwvisie ontwikkeld. Heel veel panden in de buurt werden opgekocht maar stonden vervolgens door de kredietcrisis leeg. En die leegstand duurde erg lang, wel tien jaar. Bewoners en ondernemers uit de wijk vonden dat het beter moest en daaruit ontstond Stadslab Cool-Zuid. Er zijn brainstormsessies gehouden over de toekomst van de buurt. In 2016 kwam er een boekje over het Baankwartier en in 2017 een boekje over Cool Zuid. Uiteindelijk raakten er honderden mensen bij betrokken. Naast de gemeente ook Woonstad Rotterdam en de projectontwikkelaars. In 2019 is een gezamenlijk manifest getekend voor het bijdragen aan een betere wijk.”

Lees verder onder foto >


Foto: Jan Nass

Verleden, heden en toekomst van Cool Zuid

Nu is er dan een fototentoonstelling, in een van de leegstaande winkels aan de Schiedamsedijk. “We laten zien wat er allemaal gebeurt en hoe Cool Zuid sinds het ontstaan is veranderd,” aldus Bohlander. “En we laten zien hoe we de wijk aantrekkelijk willen houden.”

De expositie is samengesteld uit zowel historisch beeldmateriaal als recente foto’s van fotograaf Jan Nass, die de transformatie van de wijk heeft vastgelegd. Galerie en erfgoedlab DIGITUP, opgericht door voormalig wijkbewoner Evan van der Most, had in 2019 een project over de wederopbouw in het Baankwartier en heeft met de hulp van Elin Haitsma bijgedragen aan het historische deel van de tentoonstelling. 

‘Transformatie Cool Zuid’ toont de wijk zoals die in de afgelopen decennia was, hoe de verandering door stadsvernieuwing en sloop zich voltrok en hoe de wijk met nieuwe woontorens zal worden. Zo worden zowel het verleden, het heden als de toekomst van Cool Zuid belicht. Zie voor meer informatie ook Cool-Zuid.nl en ClubCool.nl.

Transformatie Cool Zuid is te vinden aan de Schiedamsedijk 57. De opening vindt plaats op vrijdag 5 april, van 16.00 tot 18.00 uur. De expositie is daarna geopend op elke vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van vrijdag 12 en zaterdag 13 april in verband met de Rotterdam Marathon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant