Deelnemers van de 'Run Against Waste' aan de slag in de Rijnhaven.
Deelnemers van de 'Run Against Waste' aan de slag in de Rijnhaven. (Foto: Ivo Rodermans)

Zwerfafval-activist ‘geschokt’ door hoeveelheid afval in Rotterdam

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedereen kan zelf een bericht op de site van De Havenloods plaatsen. Dat kun je doen via 'Schrijf mee' op www.dehavenloods.nl!


Clara Bütow is ‘geschokt’ door de hoeveelheid zwerfafval in Rotterdam. In zeven weken fietst ze van Parijs naar Berlijn om onderweg in vijftien steden op te ruimen en mensen bewust te maken van de schadelijkheid van plastic in natuur, oceanen en in ons voedsel. Dinsdag deed ze Rotterdam aan.

Bütow ruimde dinsdagavond samen met studenten van de Erasmus Universiteit en met Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam afval op rondom de Rijnhaven. Dat gebeurde hardlopend, een eigentijdse manier om zwerfafval op te ruimen. Maar tijdens de ‘Run Against Waste’ koelden de spieren soms behoorlijk af door het lage tempo. “Op de keien van de Rijnhaven lagen ontelbare stukjes zwerfafval", zegt Bütow. ''Ik was echt verrast over hoeveel we vonden, zeker gezien het duurzame imago van Rotterdam. We vulden heel veel vuilniszakken op ons rondje. En dat nota bene in een toeristisch gebied waar je verwacht dat de openbare ruimte goed wordt schoongehouden. Dit was voor mij schokkend om te zien.”

Met haar fietstour door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland hoopt Bütow mensen te betrekken bij oplossingen voor het vele plastic in de wereld. Achterop haar fiets staat een flamingo gemaakt van plastic afval. Daardoor valt Bütow op en heeft ze veel spontane gesprekjes met voorbijgangers. “Ik vertel dan graag over kleine veranderingen die je in het dagelijkse leven kunt doorvoeren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld door het meenemen van herbruikbare zakjes naar de winkel en ook door het oprapen van een stukje zwerfafval. Ik geloof dat iedereen een eigen kleine revolutie kan beginnen voor een meer duurzaam en gelukkig leven.”

Bütow ruimde niet alleen zwerfafval op in de Maasstad, maar bezocht ook Blue City en het drijvende park in de Rijnhaven, dat is gemaakt van zwerfafval uit de Rotterdamse havens en de Nieuwe Maas. Vandaag fietst ze verder naar Delft en daarna via Den Haag, Amsterdam en Groningen richting Berlijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden