Alex Diehl:" Ik mocht al een heel jong een tv op mijn kamer dus ik keek stiekem hele nachten horror op de BBC. Met veel bloed en bloot. "
Alex Diehl:" Ik mocht al een heel jong een tv op mijn kamer dus ik keek stiekem hele nachten horror op de BBC. Met veel bloed en bloot. " (Foto: )
Rotterdammer van de Week

De liefde lokte, en Rotterdam lonkte voor Rotterdammer van de Week Alex Diehl

Rotterdam - Alex Diehl kwam in eerste instantie voor zijn geliefde naar Rotterdam. In het conservatieve Wageningen had hij al zijn eigen cultvideotheek, dus leek het een goed idee die tak van sport ook in zijn nieuwe woonplaats aan te jagen. Dat lukte aardig, tot de klad kwam in de videotheken en Alex op zoek moest naar andere inkomsten. Inmiddels is hij 'vrijzinnig bouwvakker' bij gebruikte materialen-werkplaats Buurman, maar cultfilms zijn nog steeds zijn 'guilty pleasure'. Hij programmeert films bij WORM en organiseert filmavonden en themafestivals. "Ik ben geen import meer en heb me de stad op allerlei manieren eigen gemaakt", verklaart de Rotterdammer van deze Week met de hand op zijn hart.

Door Els Neijts

Je voelt je geen import meer?

"Nee, zeker geen nieuwe import zoals je de laatste tijd ziet. Natuurlijk lokte de liefde me en volgde ik gewillig, maar Rotterdam zelf lonkte ook. Ik zag er veel meer mogelijkheden dan in het kleine, conservatieve Wageningen. Ook om zelf dingen te organiseren. Dat kan trouwens nog steeds. In Rotterdam kun je je eigen pad zoeken en bewandelen, maar daarvoor moet je de stad wel onderzoeken en je niet te gauw af laten schrikken. Er is nog zoveel mogelijk, ook omdat er nog zoveel ruimte is. Vooral in de buurt van de haven en aan de randen van de stad."

Wat heb je toch met cult?

"Ik mocht al heel jong een tv op mijn kamer dus keek ik hele nachten naar horror op de BBC. Met veel bloed en bloot. Mijn ouders hadden natuurlijk geen idee, veel te jong, maar ik vond het heel interessant, rete-eng en spannend. Wat me pas later verbaasde was dat films heel gek en raar kunnen zijn, maar dan wel op een fascinerende manier. Natuurlijk zit aan de makers vaak een steekkie los, maar dat maakt hun films niet minder creatief en kunstig."

Is Rotterdam cult minded?

"Neuh, dat niet per se, maar er is wel ruimte voor. Er is een vaste groep liefhebbers die houdt van films waar een cultus omheen hangt. Zoals om Star Trek, dat is nog steeds bijna een sekte. Of van comedy's waarin andere films worden afgezeken. Die zijn zo nep dat ze weer leuk zijn. En je hebt thema-avonden zoals Stonerama, waarop films worden gedraaid over blowen. Die worden in het rookhok gedraaid dus daar mag je bij blowen! In Rotterdam is ruimte om eigengereid te zijn. Wie dat is past hier wel. Op voorwaarde dat je je eigen boontjes dopt en niet verwend doet. Je roeit met de riemen die je hebt. Ik heb de stad ook extra goed leren kennen door op conventies, markten en braderieën te staan met films uit de videotheek die niemand meer wilde. Dat werd vaak afdingen van tien euro naar tien cent."

En toch werk je bij Buurman?

"Tja, mijn geld was op en ik was altijd al een doe-het-zelver. Ik heb nog geprobeerd een hoveniersbedrijf te runnen, maar dat was in de winter te stil. Toevallig liep ik een keer met mijn zoon bij Buurman binnen en was meteen gecharmeerd van het concept. Dat heeft écht iets van even wat lenen bij de buren. Er komen hier meubelmakers, creatievelingen, kunstenaars en doe-het-zelvers. We werken alleen met gebruikte bouwmaterialen, voornamelijk hout. Dus ja, ik ben nu een vrijzinnige bouwvakker."

Wat vind je naar aan de stad?

"Dat er óók mensen wonen die er totaal geen binding mee voelen en zich op- en afsluiten. Of juist buiten de deur asociaal gedrag vertonen. Voor alle duidelijkheid: Dat geldt voor arm en rijk!"

Buurman

Buurman is onderdeel van de Keilewerf, een plek waar je álles kunt (laten) maken. Zelf of samen. Bij Buurman kun je gebruikte materialen kopen en verkopen, iets laten timmeren, een werkbank huren om zelf te komen klussen, cursussen volgen en een (kinder) klusfeestje geven. Zie ook www.buurman.in.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden