Drie medewerkers van de Rotterdamse illegale krant ‘De Wacht 'werden op 8 maart 1945 geëxecuteerd. Het monument op 5 januari 1947.
Drie medewerkers van de Rotterdamse illegale krant ‘De Wacht 'werden op 8 maart 1945 geëxecuteerd. Het monument op 5 januari 1947.

Gerestaureerde film ‘Voor vrijheid gevallen’ eert drie Rotterdamse verzetslieden

Algemeen 605 keer gelezen

Rotterdam - Bas Romeijn heeft de film ‘Voor vrijheid gevallen’ over drie Rotterdammers die samen met 260 anderen in Nederland op 8 maart 1945 werden dood geschoten als wraak voor de mislukte overval waarbij - abusievelijk - de Duitse politiechef Rauter zwaargewond raakte, onlangs gerestaureerd.

In de nacht van 6 op 7 maart wilden de Binnenlandse Strijdkrachten bij de Woeste Hoeve op de Veluwe een auto van de Duitse Wehrmacht met 3 ton varkensvlees buit maken. Ze vergisten zich in de auto en schoten op de auto van de SS-officier Hans Albin Rauter, de nazi-Duitse leider van de politie in Nederland. Rauter werd zwaargewond. Op 8 maart 1945 executeerden de Duitse bezetters op verschillende plaatsen in Nederland als represaille 263 gevangenen. Drie leden van het Rotterdamse verzetsblad “De Wacht” waren opgepakt en zaten toen gevangen in het Oranje Hotel in Scheveningen en ook zij werden naar de Waalsdorpervlakte gevoerd en daar geëxecuteerd. Pas op 8 december 1945 konden de nabestaanden deze drie mannen herbegraven op Crooswijk.

Oud-medewerkers van ‘De Wacht’ gaven opdracht tot het maken van een speciaal monument voor deze mannen. Dat werd daardoor het eerste oorlogsmonument van Rotterdam.

Film: Voor vrijheid gevallen

In opdracht van de ouders van Han Oudwater maakte de amateurfilmer Goeman een filmverslag, zowel van de herbegrafenis op 8 december 1945 als de overdracht van het monument op 5 januari 1947. Die oude beelden heeft Bas Romeijn zoveel mogelijk toonbaar gemaakt en van commentaar voorzien. Hij heeft deze film nu op zijn website https://basromeijnfilms.blogspot.com gezet zodat iedereen hem kan bekijken. En de TV zender Open Rotterdam zal dit vernieuwde filmverslag uitzenden op 8 maart, de dag van de executies.

Zie ook zijn videoblog met historische films en podcasts over Rotterdam en Barendrecht op: https://basromeijnfilms.blogspot.com

    
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant