Alleen als het nat en spekglad is, blijven de skaters thuis.
Alleen als het nat en spekglad is, blijven de skaters thuis.

Skaten op de Westblaak: soms een botsing, maar meestal slechts bijna

Algemeen 935 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren is dichter en Matthijs Timmers journalist. Tweewekelijks beschouwen zij wat ons beweegt in Rotterdam. Deze keer: Skaten op de Westblaak.

Ze zeggen wel eens dat skaten zo’n gevaarlijke sport is.

‘Ze? Ze bestaan niet’, kwam er steevast uit de met een sjekbruin geworden grijze baard omringde mond van de leraar geschiedenis van de middelbare school, nadat je je proefwerkantwoorden met veel holle woorden bij elkaar had benaderd. Het moesten dan de Romeinen zijn. Of de geallieerden. Maar niet ‘ze’.

Enfin.

Eigenlijk is skaten, en daarmee alles wat er op de door de Finse ex-skater en landschapsarchitect Janne Saario ontworpen middenberm van de Westblaak gebeurt, niet in de eerste plaats een gevaarlijke sport, het is vooral een sociale sport.

Op heel drukke dagen, wanneer de zon het beton laat schitteren en het bijvoorbeeld voorjaarsvakantie is, krioelen de stuntelend steppende kinderen tussen de volwassen bmx’ers door. En geven de skateboarders voorrang aan kleuters op hun driewielers. Soms balen ze wel, die skateboarders, wanneer ze aan een geslaagde rit van oost naar Westblaak bezig zijn en plots op hun tail moeten trappen voor een oversteppende beginneling. Maar hé, is niet iedereen ooit zo begonnen?

Dat sociale kenmerkt de skatescene. Stel je maar ‘ns een voetbalwedstrijd voor, en op hetzelfde veld spelen tegelijkertijd de jongetjes onder acht hun potje. Of de honderd meter sprint, met tegemoetkomend de sponsorloop met hordes kinderen. Dat gaat niet.

Hier op de Westblaak wel. Hier probeert iedereen elkaar de ruimte te geven, ook al is die begrensd door twee rijbanen. Dat levert heel soms een botsing op, maar in de meeste gevallen een bijna-botsing. Vallen, balen, opstaan, opnieuw proberen.

Er zijn tijden waarop het er rustig is. Een vroege maandagochtend bijvoorbeeld, met schoolkinderen keurig op hun stoeltjes en de studenten nog in bed. Dat is de Westblaak voor jezelf. Helemaal stil is het op deze druilerige maandag op de foto, het beton nat en spekglad van de regen. Dan is skaten ook de minst gevaarlijke sport, dan blijft iedere skater thuis.

Alley-oop langs de stoep

helemaal Hollands klaar voor een alley-oop
terwijl ik backside over de curb langs de stoep
nog een keer omdraai voor een volgende Nollie
natuurlijk niet te verwarren met de vorige Ollie

zo van de quarterpipe coping op mijn deck
wel uit evenwicht maar net niet op m’n bek
koning van de Westblaak ga ik van de halfpipe
lach hardop naar de stad terwijl ik powerslide

kop in de wind doe ik goofy op de grind een flip
Nederlandstalige trucs vergeten in een lip-trick
wil ik straks weer droog drop-in vanaf de kicker
maar voorlopig is het alleen weer voor een kikker

Jeroen Naaktgeboren, februari 2024

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant