Een straatfeest in de Tidemanstraat. Foto: Jan van der Ploeg
Een straatfeest in de Tidemanstraat. Foto: Jan van der Ploeg

Hoe bewoners elkaar vinden nadat de straat een harde klap heeft gehad

Algemeen 1.059 keer gelezen

Rotterdam - Opeens zie je je straat op tv. Vol politie. Of criminelen. Er was een knal, een huiszoeking. En je denkt: ‘Waarom weet ik niet wat er in mijn buurt gebeurt?’ Op allerlei plekken in Rotterdam hebben bewoners elkaar na een negatief incident gevonden, en is er iets pósitiefs uit voortgekomen.

Door Emile van de Velde

Het verhaal van de Tidemanstraat is een bekend verhaal. Een begon als een nachtmerrie en groeide uit tot succesverhaal. In 2016 werd in deze straat in het Oude Westen een groep terroristen opgepakt. Het was voor buurtbewoners het sein om in actie te komen. Om hun buren beter te leren kennen. Jeroen Bleijs vertelt: ‘We hebben een straatfeest georganiseerd, mensen van deur tot deur uitgenodigd, burgemeester Aboutaleb kwam langs. En dat is een duwtje geweest dat de straat enorm heeft geholpen. Voorheen waren er zeven mensen die iets deden, nu komen er 70 tot 100 mensen op een activiteit af. Elk jaar verzinnen we iets nieuws. Vorig jaar hebben we een weggeefkast geopend, daar staan allerlei eerste levensbehoeften in voor mensen die dat nodig hebben. Dit jaar willen we iets met bakken gaan doen, want eten verbroedert. Mensen zorgen nu voor elkaar, helpen elkaar, trekken samen op als de flat hier slecht onderhouden wordt. Iets heel vervelends heeft uiteindelijk tot iets goeds geleid.”

Voor Farida Yahyaoui was het een hele schok om haar straat, de Kronenburg in Zuidwijk, op tv te zien. Bij Opsporing Verzocht. “Er was hier een granaatexplosie geweest en op tv zagen we mannen met kalashnikovs en bivakmutsen. terwijl het juist zo’n fijne straat met kinderen is. Dat was niet de directe aanleiding om iets te organiseren, maar heeft zeker geholpen. We wilden iets doen. Er wonen veel moslims in deze wijk en er wordt niet zo veel gedaan met hun feestdagen. Dus we hebben voor het Suikerfeest  gekozen, vorig jaar april. En in juni hebben we ook het Offerfeest gevierd. Niet alleen voor de Kronenburg, maar voor de hele buurt. Er kwamen beide keren zo’n 200 tot 300 mensen op af! Van alle leeftijden en van allerlei gezindten, in de uitnodiging stond ook nadrukkelijk dat het niet alleen voor moslims was.”

Farida vertelt verder: “Die feesten hebben zeker bijgedragen aan de sociale cohesie hier. Er gebeurt heus weleens iets, pas zijn we ook hier natuurlijk geschrokken van de ontploffing aan de Schammenkamp, en dat daar vuurwerk opgeslagen lag. Maar als Zuidwijk dan omschreven wordt als achterstandswijk... Er heerst hier juist een hele goede sfeer, iedereen helpt elkaar, we kunnen altijd op elkaar rekenen.”

Ook in de 55-plusflat aan het Tibullushof in Lombardijen kunnen mensen op elkaar rekenen. En dat is versterkt in de coronaperiode, zo vertelt Ger van Stigt Thans. “Toen ben ik elke week op vrijdag alle bewoners langsgegaan om te kijken of ze iets nodig hadden, of het wel goed ging. We deden boodschappen voor elkaar, brachten mensen naar het ziekenhuis of naar Zestienhoven voor een vaccinatie. En nu zorgen we nog steeds voor elkaar. We koken eten, of we organiseren iets zodat mensen minder eenzaam zijn.”

Lees verder onder de foto.


Op een parkeerdek aan de Koningswaard vinden buren elkaar bij een kruidentuin. Foto: Jan van der Ploeg

Ook de flat aan de Koningswaard in IJsselmonde kreeg het zwaar te verduren in coronatijd. Mijntje Meijer vertelt: “De flat was maar voor de helft afgebouwd. Er stond veel leeg. Van één van die lege woningen hebben we een bewonersruimte gemaakt. Daar worden nu nog steeds yogalessen gegeven, er is een klets- en breiclub, koffieochtenden. En er is een groot parkeerdek dat we mochten gebruiken. Veel mensen waren eenzaam tijdens de lockdowns, dus we hebben er een tuin met terras van gemaakt, Er groeien kruiden, je kunt er lekker zitten, vorige week hadden we nog een soepmiddag. Je moet toch met elkaar in gesprek blijven he, we wonen hier met elkaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant