De Eerste Maasvlakte is een van de twee locaties waar mogelijk een nieuwe kerncentrale gebouwd gaat worden. Foto: portofrotterdam.com
De Eerste Maasvlakte is een van de twee locaties waar mogelijk een nieuwe kerncentrale gebouwd gaat worden. Foto: portofrotterdam.com

Op de Eerste Maasvlakte komt wellicht een nieuwe kerncentrale

Algemeen 10.575 keer gelezen

Rotterdam-regio - Op 23 februari start het plannen voor de nieuwbouw van 2 kerncentrales en het voorstel voor participatie van geïnteresseerden en omwonenden. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. De Eerste Maasvlakte (ook wel: Maasvlakte 1) is een van de twee locaties die voor een kerncentrale in aanmerking komt. Een tweede nieuwe kerncentrale zou bij de al bestaande centrale in Borssele kunnen worden gebouwd. De informatiebijeenkomsten over de locatie Eerste Maasvlakte vinden plaats in Oostvoorne en Vlaardingen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden uit om tussen 23 februari en 4 april mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de 2 nieuwe kerncentrales.

Bedrijven, maatschappelijke organisaties, medeoverheden en iedereen die dat wil, kan meedenken. Als de ideeën voldoen aan de randvoorwaarden die beschreven staan in het voornemen, zal het ministerie in de volgende stap van de projectprocedure onderzoeken of deze locaties potentieel geschikt zijn. De bestaande ‘waarborglocaties’ Borssele/Vlissingen (het Sloegebied) en Maasvlakte 1 (de haven van Rotterdam) worden in ieder geval onderzocht.

Naast het voornemen voor de nieuwbouw wordt tevens voorgesteld hoe geïnteresseerden en omwonenden ook in de toekomst te betrekken bij de projectprocedure. Geïnteresseerden kunnen hierbij aangeven op welke manieren zij bij de volgende stappen betrokken willen worden.

Op basis van een zorgvuldige procedure zal het kabinet in 2025 een definitief besluit over de locatie nemen. De projectprocedure is een van de 4 ‘werksporen’ die nodig zijn om een definitief besluit te nemen en de aanbesteding te starten. Eerder zijn de eerste technische haalbaarheidsstudies, marktconsultatie en eerste stappen voor het Rijk-Regiopakket gestart.

Reageren kan vanaf 23 februari tot en met 4 april 2024 via www.rvo.nl/nieuwbouw-kerncentrales.

Informatieavonden nieuwe kerncentrales

De Rijksoverheid organiseert tevens verschillende informatieavonden en een webinar voor geïnteresseerden. 

Maandag 26 februari: Online Webinar op www.overkernenergie.nl van 20:00 – 21:00 uur.

De informatiebijeenkomsten over de mogelijke  locatie Maasvlakte 1 vinden plaats in Oostvoorne en Vlaardingen:
Maandag 18 maart in ‘t Wapen van Marion, Zeeweg 60, Oostvoorne van 19:00 tot 21:00 uur.
Woensdag 20 maart in Buitenplaats Vlaardingen, Zuidbuurt 85, Vlaardingen van 19:00 tot 21:00 uur.
Aanmelden is niet nodig.

Men kan tijdens de bijeenkomsten op locatie vragen stellen aan medewerkers van het Rijk en meedoen aan een themagesprek over de procedure en over kernenergie. Tijdens de digitale informatieavond kan men vragen stellen via de chat. Meedoen aan een themagesprek? Meld je dan aan bij binnenkomst. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.  

Meer informatie is te vinden op www.overkernenergie.nl/informatieavonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant