Op de Wolphaertsbocht. Foto: Anneke van Huis
Op de Wolphaertsbocht. Foto: Anneke van Huis

Meteen weer veel diepe plassen na een dagje regen in de stad

Algemeen 5.181 keer gelezen

Rotterdam - Als het in Rotterdam even stevig doorregent, zoals vandaag, liggen er meteen grote en diepe plassen op straat. En dat zijn er meer dan vroeger, dieper ook dan vroeger. Daar hebben we al vaker over geschreven afgelopen maanden, maar ook vandaag kregen we weer ingestuurde foto’s binnen van mensen die zich verbaasden.

Dit is wat we eerder hebben gepubliceerd:

Om het risico van wateroverlast helemaal weg te nemen, zouden de singels een paar meter breder moeten worden. Ook zijn er eigenlijk rioolbuizen zo groot als metrobuizen nodig. Dat soort oplossingen zijn onmogelijk, daar is simpelweg geen ruimte voor.

Waterpleinen

Er worden wel allerlei andere oplossingen bedacht. Rotterdam heeft bijvoorbeeld waterpleinen. Op het Benthemplein (het grootste waterplein ter wereld), het Bellamyplein, het Frederiksplein, het Multatuliplein, het Klein Polderplein, het Berkelplein, de Regentuin en het Annie M.G. Schmidplein bij Zuidplein. Als het regent stroom het water op dat soort plekken via goten, leidingen en hoogteverschillen naar een waterberging boven en onder de grond. 

Ondergrondse waterbergingen

Er zijn ook ondergrondse waterbergingen in de stad. Onder het Kruisplein en het Museumpark bijvoorbeeld wordt regenwater opgevangen of is ruimte om water kwijt te kunnen als het riool vol zit. Andere voorbeelden van ondergrondse waterberging zijn het Ammersooiseplein, het Berkelplein, de CS Provenierssingel, het Grotekerkplein, het Johan-Ida-Plein en de Sonmansstraat. Het opgevangen water wordt later afgevoerd naar de singels, of het druppelt langzaam de bodem in.

Urban waterbuffers

In zogenoemde urban waterbuffers wordt regenwater opgeslagen onder de grond, meestal zo’n 15 meter diep. Totdat het weer gebruikt kan worden om bijvoorbeeld gras te sproeien. Rotterdam heeft zulke waterbuffers naast het stadion van Sparta in Spangen, in de Robert Fruinstraat en bij het Museumpark. En er zijn er nog meer in voorbereiding.

We kunnen ook zelf iets doen aan al dat water op straat. Regentonnen neerzetten. De tegels uit je tuin of voor je deur weghalen en gras aanleggen, of geveltuintjes. Of natuurlijk overlast melden via de MeldR-app.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant