Schets van de toekomstige Westblaaktoren. Afbeelding: Local
Schets van de toekomstige Westblaaktoren. Afbeelding: Local

Honderden nieuwe woningen (en een nieuwe Keerweer) in toekomstige Westblaaktoren

Algemeen 5.910 keer gelezen

Rotterdam - De geplande studentenwoningen in de toekomstige Westblaaktoren gaan niet door. Maar er komt wél ruimte voor mensen die een vorm van begeleid wonen nodig hebben. En voor de bekende Rotterdamse nachtclub Keerweer. In totaal komen er in de nieuwe toren, die zo’n 200 meter hoog wordt, rond de 400 woningen.

Het huidige gebouw tussen Coolsingel en Keerweer gaat tegen de vlakte. Het stamt uit de jaren vijftig en is op allerlei gebieden verouderd geraakt. Er zitten kantoren in die helemaal niet meer voldoen aan bijvoorbeeld duurzaamheidseisen van deze tijd. Toen begonnen werd met plannen voor het gebied tussen Coolsingel, Westblaak en Binnenwegplein was de keuze dan ook niet zo moeilijk. Ontwikkelaar Local en architectenbureau Mecanoo gaan aan de Westblaak een nieuwe toren neerzette, met steun van de gemeente Rotterdam.

Lees verder onder de afbeelding.


Hart010 met aan de Westblaak de nieuwe toren. Afbeelding: Local

De Westblaaktoren (het is nog een werktitel) hoort bij Hart010, dat project is opgesplitst in drie onderdelen: De Westblaaktoren, de Coolse Poort en metrostation Beurs en omgeving. Het roodpaarse kantoorgebouw de Coolse Poort wordt vanaf april gerenoveerd, eind dit jaar is dat klaar. Het gebouw blijft een kantoorgebouw, maar er komt óók een hotel in. Metrostation Beurs is een project voor de lange adem. Zeker is wel dat het station overzichtelijker, groter en mooier moet worden dan het nu is. 

Geen studentenwoningen

In de nieuwe Westblaaktoren komen zo’n 400 woningen. Eigenlijk zou 20 procent daarvan bestaan uit studentenwoningen, op de laagste verdiepingen. Maar dat gaat niet door. Bij nader inzien bleken de daarvoor bestemde ruimtes door de aanwezigheid van de Coolse Poort niet te voldoen aan eisen op het gebied van daglicht en privacy. De gemeente laat weten dat het target van 400 nieuwe studentenwoningen per jaar in de stad niet in gevaar komt.

Beschermd wonen

Van de woningen in de Westblaaktoren moet de helft in het zogenaamde middensegment vallen, dat is zo’n 1050 euro aan huur of 350.000 euro koop. Ook komen er 24 tot 30 woningen in het gebouw voor mensen die (nog) niet zelfstandig kunnen worden door geestelijke of fysieke problemen. Er is in Rotterdam op dit moment een tekort aan plekken voor wat ‘beschermd wonen’ wordt genoemd.

Keerweer

De ondernemers die nu in het gebouw zitten, moeten voor de nieuwbouw verhuizen. Wel is het de bedoeling dat de populaire club Keerweer ook in de nieuwe Westblaaktoren een plek krijgt. De bouw van de toren moet over een paar jaar beginnen, dan heeft de Keerweer wel voor een jaar of drie, vier een tijdelijke andere locatie nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant