Aan het werk in De Schat van Schoonderloo. Foto: Astrid van Unen
Aan het werk in De Schat van Schoonderloo. Foto: Astrid van Unen

Een opgeruimd park als goede voorbeeld voor vandalen

Algemeen 1.038 keer gelezen

Rotterdam - Geen aangeharkt tuintje, maar wel schoner, opgeruimder en opener. Dat is de inzet van het bestuur van De Schat van Schoonderloo, het bewonersparkje op Coolhaveneiland. Na brandstichting in de wc en vernielingen aan een kunstwerk besloot het bestuur het goede voorbeeld te gaan geven, want een opgeruimd, licht park inspireert tot goed gedrag. Begin februari werd dan ook flink gesnoeid, gewied en geharkt. Meer vrijwilligers zijn van harte welkom.

Door Astrid van Unen

Voor dagelijks toezicht is te weinig menskracht in de Schat van Schoonderloo. Gelukkig was er afgelopen november een alerte bewoner die de beginnende brand in de wc van het parkhuisje ontdekte. Hij nam meteen maatregelen en bluste op tijd. Schade: een gesmolten wc-bril. Een maand later werden bezoekers verrast door de vernielde kunstwerken Stapelingen - Aardlagen van kunstenaar Tilly Heijster. Ze lagen geknakt in het gras; eentje lag ondergedompeld in de halfbevroren vijver. Dankzij Heijster zelf werden de kunstwerken diezelfde dag nog gerepareerd.

Hangjongeren

“We hadden al langer last van hangjongeren”, zegt Esther Stam, bestuurder van de Schat van Schoonderloo. “We snappen ook wel dat zij een plek zoeken om bij elkaar te komen, maar het is niet fijn als er meubels worden vernield of een houten tafel doormidden gebroken wordt. Ze zorgen ook voor veel zwerfvuil. Het is geen nieuw probleem, dit speelt al enige jaren. We proberen ze aan te spreken, maar het lukt ons niet om een band met ze te krijgen.”

Na de brand op slot

In het park stond een soort tent ter overkapping. Dat was een van de favoriete plekken van de jongeren. “We hebben die tent in het najaar weggehaald in de hoop dat ze elders een plek zouden zoeken”, vertelt Robbert Bloemendaal, eveneens bestuurder van De Schat. “Toen hebben ze nog een tijdje bij de zandbak gehangen en daarna verplaatsten ze zich naar de wc. Die is na de brand permanent op slot gegaan. Blijkbaar moet dat nu. Tegelijkertijd realiseren we ons dat zo’n park altijd kwetsbaar is. En dan valt het eigenlijk nog mee: de sfeer in het park is altijd zo positief geweest, dat we nooit last van bijvoorbeeld graffiti hebben gehad.”

Lees verder onder de foto.


Opgeruimd staat netjes! Foto: Astrid van Unen

Vroeger was er altijd wel toezicht in het park, vrijwilligers die een dagdeel bij het huisje zaten en zorgden dat het park schoon bleef. “Intensief beheer is tegenwoordig niet meer mogelijk”, zegt Bloemendaal. Maar hij wil de vernielingen niet groter maken dan ze zijn: “Ik kies voor het vertrouwen dat het hierbij blijft.”

Helpende handen

De oplossing zoekt het bestuur dan ook in gedragspsychologie: een goed voorbeeld doet goed volgen. De Schat is vanaf nu wat minder ‘dicht’ met beplanting. Daardoor ziet het er nu al minder verwilderd uit, wat ook beter is voor de sociale veiligheid. “We hebben een natuurtuinier ingehuurd die zorgt dat er met beleid wordt opgeschoond”, zegt Bloemendaal. Maar deze ecologische stadstuinier heeft wel helpende handen nodig, benadrukt Stam. “Iedereen is welkom. Op ons Instagram-account @schatvanschoonderloo staan de klusdagen al aangekondigd. Op die dagen is het zoete inval, en altijd gezellig. Ook mensen die eenmalig willen helpen, zijn van harte welkom.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant