Myrthe Rensen op het Marinus Bolkplein tussen de oude en nieuwe vestiging van de bieb in. Foto: Annemarie van der Ploeg
Myrthe Rensen op het Marinus Bolkplein tussen de oude en nieuwe vestiging van de bieb in. Foto: Annemarie van der Ploeg

Grotere bibliotheek in Lage Land waar je ook kunt leren

Algemeen 26 keer gelezen

Prins Alexander - Het duurt nog heel even, maar op 26 februari opent de nieuwe bibliotheek aan het Marinus Bolkplein 21 in het Lage Land haar deuren, schuin tegenover de kiosk waar deze eerst gevestigd was. Vanaf dat moment kunnen er boeken geleend worden uit de grote collectie en in de loop van het jaar worden er ook nog activiteiten georganiseerd.

Door Annemarie van der Ploeg

“We zijn heel blij dat we naar een groter pand gaan en ook de mensen die naar onze kiosk kwamen, zijn heel blij dat het groter wordt. Momenteel zijn we nog druk bezig met de verhuizing en met het inrichten. Vanaf 26 februari gaan we rustig starten. Later in het jaar komt er nog een grote opening. Dat moet op een goed moment gevierd worden”, legt Myrthe Rensen, programmamanager Digitale Inclusie Bibliotheek Rotterdam uit. ”Wij willen graag een band opbouwen met de bewoners en gaan voor jong en oud activiteiten organiseren. Dat wordt waarschijnlijk vanaf halverwege dit jaar of in het najaar. We gaan de mensen vragen welke activiteiten ze leuk zouden vinden.”

Taal en digitaal

Er is al een aantal ideeën voor activiteiten in de bibliotheek. Er wordt veel aandacht besteed aan basisvaardigheden taal en digitaal. Myrthe: “Er waren altijd al taalcafé’s binnen de bieb, waar mensen Nederlands kunnen leren op informele wijze en ook kunnen oefenen deze taal te spreken. Ook zouden wij op deze locatie een Informatiepunt Digitale Overheid kunnen opzetten. Hier kan men terecht met vragen over overheidszaken maar eigenlijk is het veel breder. Er zijn veel mensen zonder computer, internet of smartphone. Voor deze groep hebben wij een cursusaanbod en workshops om deze groep te ondersteunen. Als iemand iets wil leren, houden wij een intakegesprek om achter de hulpvraag te komen. Er zijn klassikale lessen maar ook één op één lessen, die gegeven worden door docenten en vrijwilligers. Je kan dus ook op die manier leren, die je zelf het fijnste vindt.”

Nieuwe functie

“Met onze maatschappelijke en sociale functie hopen we nieuwe doelgroepen binnen te halen. Deze nieuwe functie van de bibliotheek is hier nog niet zo bekend. We proberen erachter te komen wat de mensen willen leren en hebben ook creatieve workshops. Er zijn veel serieuze zaken die je digitaal moet regelen, maar we proberen ook de leuke kant van de digitale wereld te laten zien. Zo zouden we bijvoorbeeld een breiworkshop kunnen organiseren waarbij je een breipatroon op internet opzoekt en na afloop een foto van je breiwerk maakt, die je via WhatsApp met iemand deelt.”

Na de opening zijn medewerkers in de bieb aanwezig. “Iedereen kan binnenstappen voor informatie en kan bij hen aangeven wat voor activiteiten men zou willen. Het is fijn dat de mensen ons nu al weten te vinden maar het mogen er nog meer worden!”

Artist impression: Bureau M2R Architecten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant