Montevideo op de Wilhelminapier, ook van de hand van Francine Houben. Foto: Iris van den Broek
Montevideo op de Wilhelminapier, ook van de hand van Francine Houben. Foto: Iris van den Broek

Koninklijke onderscheiding voor Francine Houben tijdens jubileum van Mecanoo Architecten

Algemeen 1.121 keer gelezen

Rotterdam - Francine Houben is gisteren (vrijdag 9 februari) benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De oprichter en creatief directeur van Mecanoo Architecten kreeg de Koninklijke onderscheiding tijdens het 40-jarig jubileumfeest van Mecanoo uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Houben (1955) ontving de onderscheiding vanwege haar belangrijke en vernieuwende bijdrage aan de architectuur in Nederland en daarbuiten.

Iconische gebouwen van haar hand zijn onder meer de Bibliotheek van TU Delft, woontoren Montevideo in Rotterdam en het National Center for the Arts in Kaohsiung, Taiwan. Daarnaast werkte Houben aan de circulaire verbouwing van de Nederlandse Bank in Amsterdam. Op dit moment is Mecanoo in Rotterdam bezig met onder meer de nieuwe studentflat Hoge Wiek, het nieuwe Maritiem Centrum in de Rijnhaven en met Museum Boijmans Van Beuningen.

Houben startte in 1984 met haar bedrijf Mecanoo Architecten. Al bij de eerste projecten was haar focus op stadsvernieuwing en kwaliteitsverbetering van volkshuisvesting zichtbaar. Mecanoo Architecten groeide onder haar leiding uit tot een innovatief en toonaangevend architectenbureau dat wereldwijd aan beeldbepalende projecten werkt.

Naast haar professionele loopbaan is Houben ook als vrijwillig bestuurder actief. Ze was lid van de Raad van Toezicht van het International Film Festival Rotterdam en het Kröller Müller museum. Ook was zij de directeur en curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. In die periode initieerde zij tentoonstellingen, conferenties en lezingen. Momenteel is Houben bestuurslid van de Akademie van Kunsten, lid van de Raad van Toezicht van het Scapino Ballet en oprichter van de Manifestgroep Rotterdam Zuid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant