Uroloog John Rietbergen in gesprek met patiënt.
Uroloog John Rietbergen in gesprek met patiënt. (Foto: )

Nieuwe onderzoekstechniek bij patiënten met verdenking op prostaatkanker

Rotterdam - Het Prostaatcentrum zuidwest Nederland, een samenwerking tussen het topklinische Franciscus Gasthuis en universitair Erasmus MC, is gestart met het toepassen van een nieuwe onderzoekstechniek bij patiënten met een verdenking op prostaatkanker: MRI fusion biopt. Dit is een techniek waarbij nauwkeurige MRI beelden worden samengevoegd met echo beelden om op de juiste plek weefsel weg te kunnen nemen voor onderzoek. Dit leidt tot een zorgvuldige diagnose en een beter persoonlijk behandelplan.

De biopsie wordt op de polikliniek na plaatselijke verdoving afgenomen. Met de nieuwe, geavanceerde techniek kunnen urologen nog gerichter biopten nemen van afwijkingen in de prostaat. De verwachting is dat de techniek straks wekelijks wordt toegepast in het prostaatcentrum. "Mannen met een verdenking op prostaatkanker, maar ook mannen met prostaatkanker die we nu actief volgen, komen in aanmerking voor de MRI fusion biopt", vertelt uroloog Stijn de Vries.

Active surveillance (actief volgen) is ontwikkeld om de kwaliteit van leven te behouden in de vroege fase van hun ziekte. Niet alle mannen met prostaatkanker hoeven direct behandeld te worden. Door de prostaatkanker actief te volgen kunnen eventuele risico's en complicaties van een operatie of bestraling, zoals incontinentie en impotentie, vermeden worden.

Door continu nieuwe technieken te introduceren investeert Franciscus Gasthuis & Vlietland in de kwaliteitsverbetering van patiëntenzorg. Als topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ) heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland voortdurend focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek. Begin dit jaar heeft de vereniging van Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) bekendgemaakt dat het ziekenhuis zich komende 5 jaar weer een 'topklinisch ziekenhuis' mag noemen.

Meer berichten