Het Witte Huis stond nooit op de lijst gesloopt te worden, ook niet toen de spoortunnel werd aangelegd.
Het Witte Huis stond nooit op de lijst gesloopt te worden, ook niet toen de spoortunnel werd aangelegd. (Foto: )

'Nooit sprake van sloop Witte Huis'

Rotterdam - 'Gefeliciteerd Rotterdam, het Witte Huis wordt zaterdag 120 jaar! Op 8 september 1898 werd het gebouw geopend, op dat moment was het Witte Huis het hoogste gebouw van Europa', schreven we vorige week bij wijze van felicitatie op de voorpagina van De Havenloods.

Lezer P.C. Scheublin las het stukje en reageerde met een mooie toelichting.

"Naar aanleiding van het artikel 'Het Witte Huis is jarig' in de Havenloods van 5 september het volgende:
In de 70-er jaren was ik bij de dienst Stadsontwikkeling projectleider voor de inpassing van het Spoortunneltracé door de stad, resulterend in het rapport 'Ruimtelijke reserveringen voor een spoortunnel in Rotterdam' van een werkgroep van NS, Gemeentewerken, Stadsontwikkeling en Verkeersdienst van mei 1979.
Daarbij is nooit sprake geweest van sloop van het Witte Huis. Wel was er een uitgebreide discussie over de koopmanshuizen naast het Witte Huis. Die discussie heeft geleid tot sloop, opslag en herbouw van die panden en de monumentale restanten van een voormalige draaibrug in de Wijnhaven boven op de tunnel, beide goed te zien op de foto bij het artikel. Met vriendelijke groet, P.C. Scheublin.'

Ook reageren of iets insturen? Ga naar www.dehavenloods.nl en schrijf mee! Of stuur een mailtje naar redactie.hl@persgroep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden