Foto:
Columns

'Belachelijk weinig straatmuzikanten in Rotterdam. Wereldstad? Oh jaa jóh?'

Rotterdam - Vanaf deze week schrijft Rachid Benhammou columns voor De Havenloods. Dit is zijn eerste bijdrage. Met de vraag waarom er maar zo weinig straatmuzikanten in Rotterdam een vergunning krijgen.

'Het is zondagavond en het feest is nu echt voorbij. Terwijl ik mijn lichaam, dat de afgelopen drie dagen zinloos geweld is aangedaan, met veel moeite over het Deliplein probeer te manoeuvreren om naar huis te gaan, word ik nog éénmaal geroepen. In het donker zit een bont gezelschap aan buitenlandse straatmuzikanten, samen met drie gezellige Rotterdamse meiden aan een tafel. Vrolijk en lacherig zingen ze liedjes. Over het leven. Over Rotterdam. Of ik er bij wil komen zitten en samen nog een laatste lied wil doen. Het driedaagse World Port Busker Festival moet in hun ogen nog in stijl worden afgesloten.
Ik schuif aan en meteen wordt naar mijn shirt gestaard en vervolgens hard gelachen. Door de Rotterdamse dames weliswaar, want die begrijpen het. De Schotse gitarist en de Spaanse zanger snappen er niks van. "What does it means?" Lachend legt één van de meiden uit wat er staat en hoe je het hoort uit te spreken. "It says 'Oh jaa jóh'. And it means 'ooh really?'
Na zo een twintig keer geoefend te hebben, begint de Schot op zijn gitaar te spelen met 'Oh jaa jóh' in het refrein. Binnen een halve minuut zingt de hele tafel mee en komen anderen om ons heen staan.
Zo ging het drie dagen lang. Straatmuzikanten uit binnen- en buitenland namen de stad over. Met het festival probeert de organisatie de straatmuziekcultuur weer tot leven te brengen. Want straatmuzikanten mogen in Rotterdam al tien jaar alleen nog spelen als ze beschikken over een vergunning van de gemeente. Een kwaliteitscommissie beoordeelt of je goed en leuk genoeg bent.
Dat mag van mij, niks mis mee. Maar er worden slechts vijftig ontheffingen per jaar afgegeven. Dat is voor een wereldstad als Rotterdam belachelijk weinig. Als ik dat aan de straatmuzikant uit Barcelona vertel, schudt hij met zijn hoofd. Dan kijkt hij me met ongeloof in zijn ogen aan en fluistert met een heerlijk Spaans accent: "Oh jaa jóh?"'

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden