Sander in het filmpje: "Híj kiest er voor drugs in zijn onderbroek te stoppen als wij er aan komen. Dan móeten we dat in de bus checken."
Sander in het filmpje: "Híj kiest er voor drugs in zijn onderbroek te stoppen als wij er aan komen. Dan móeten we dat in de bus checken." (Foto: )

YouTube-filmpjes agenten Sander Boer en Timo Bongers laten resultaten politie zien

Rotterdam - Wijkagent Sander Boer en collega agent Timo Bongers zijn gestart met het online zetten van YouTube-filmpjes over politie-acties tegen ondermijning. "Mensen melden nog te weinig aan ons" stelt Sander Boer. "Ze denken vaak dat het toch niets uitmaakt. Dat er achter de schermen wel degelijk iets met een melding gebeurt, hopen we met onze filmpjes duidelijk te maken."

Door Els Neijts

Melding doen van iets wat (te) klein líjkt, kan precies dat stukje informatie zijn wat de politie nodig heeft om een puzzel compleet te maken en tot actie over te gaan. De eerste filmpjes die dat laten zien verschenen onlangs online. Sander: "Zie het maar als een vorm van verantwoording afleggen aan de burgers en aan onze partners". Eén van de filmpjes toont beelden van een inval - ook wel instap genoemd - in een al langer verdacht koffiehuis, waarbij Sander wordt bijgestaan door zijn collega's van Team Parate Eenheid. Timo volgt op de voet met de camera. Sander heeft binnen de politie verschillende functies bekleed. Die ervaring zet hij in bij de uitvoering van zijn huidige taak: de aanpak van ondermijnende en drugsgerelateerde criminaliteit. Het idee voor de filmpjes ontstond in samenspraak met de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden. "Dat is een speciale club die ondermijning aanpakt", verduidelijkt Sander. "Ondermijning is een containerbegrip en omvat alles wat structureel zaagt aan de poten van onze samenleving. Omdat dit begrip lastig is uit te leggen maken we video's die meer inzicht geven. De filmpjes zijn tevens bedoeld als extra uitnodiging aan de burger om melding te maken van zaken die hen zijn opgevallen. Burgers kunnen op de video's reageren en tevens laten weten wat zíj als ondermijning ervaren."

Wie iets wil melden kan dat doen bij Meld Misdaad Anoniem, Team Criminele Inlichtingen of bij de wijkagent. Wie twijfelt of een melding wel zin heeft, kan de wijkagent aanspreken. Sander:" Die kan iemand adviseren en eventueel doorsturen. De wijkagent staat wat mij betreft met stip op één als het gaat om bruikbare tips." Na het filmen van een actie editen Timo en Sander het geschoten materiaal tot het gewenste eindresultaat. Timo: "Het Openbaar Ministerie beoordeelt de filmpjes tenslotte op juridische aspecten en of de beelden de privacy van de betrokkenen voldoende waarborgen." Het online zetten van politiefilmpjes is op zich niet nieuw. Timo: "PRO 247, onderdeel van Politie eenheid Rotterdam, doet dat al jaren op het eigen YouTubekanaal. De dagelijkse content van de politie is populair, maar we willen ook de aanpak van ondermijning laten zien en verbeteren. Daarom maken wij een soort combi van documentaire en operationele actie, met een knipoog naar vloggen. Omdat ik ook 'gewoon' agent ben, kan ik met vuurwapen en vest opereren. Dat kan handig zijn."

De video's zijn onder 'Sander Boer' op YouTube te bekijken.

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden