Foto: Sophia van den Hoek
Foto: Sophia van den Hoek (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Brendo Festen: 'Op een of andere manier klópt het allemaal in Rotterdam'

Rotterdam - Brendo Festen (35) woont in Noord, samen met zijn vriendin en hun dochter Mimi van net twee. Met compagnon Robert organiseert hij onder meer CuliNESSE, de Kookgoot, Chinees Nieuwjaar, Tafel op Zuid en RotterdamseKost. Dat laatste festival vindt weer plaats op 21, 22 en 23 september. Tussen de voorbereidingen door beantwoordt deze Rotterdammer van de Week onze vragen.

Door Britte Kramer (indebuurt.nl/Rotterdam)

Waarom Noord?
"Ik ben een beetje de hoer van de stad, haha; ik heb op veel verschillende plekken gewoond en dat vind ik ook leuk. Rotterdam heeft zo veel gezichten! Noord is op een positieve manier aan het ontwikkelen, met het Noordplein, de Zaagmolenkade, Bierbrouwerij Noordt, leuke galerietjes en kunstenaars. Maar Crooswijk heeft ook echt mijn hart gestolen, ondanks alle doodsbedreigingen die ik er kreeg. De ene dag stond er met stift 'HOMO' op m'n deur geschreven - ik heb lang haar, zie er misschien een beetje anders uit - en de andere dag werd ik door die moeder  uitgenodigd om thee te drinken. Op het Wijnhaveneiland zag ik bootjes met bubbelbaden vanuit m'n raam en dacht ik: what the f*ck, dit is óók Rotterdam. Geen enkele Rotterdammer kent het, maar toeristen weten het allemaal te vinden. En Delfshaven heeft dan weer dat ouwe Amsterd - eh, Delftgevoel."

Wat maakt Rotterdam jouw stad?
"Ik vind het grappig dat Rotterdam lelijk is, zoals de Koopgoot en de Lijnbaan met al dat beton, maar dat het op de een of andere manier toch allemaal wel klopt. Ken je die brug met grote leeuwen erop, die verbintenis tussen het Wijnhaveneiland en de Blaak? Ik heb ook op het Wijnhaveneiland gewoond. Dan loop je 's avonds door de stad en als je dan thuiskomt en je ziet zo'n ouderwetse, uitgelichte leeuwenkop met daarachter The Red Apple en The Muse die gebouwd werd; echt te gek. En als je dan effe stilstaat en goed kijkt denk je: wie onderhoudt dit, met dat goud enzo?"

Waar staat Rotterdam op festivalgebied?
"We hebben heel veel: kleinschalig, grootschalig, bekend, onbekend, en het is aan de bezoekers zelf: wat er mist, dat komt er. Iedereen steekt z'n nek uit. Qua veiligheid is Rotterdam vooruitstrevend ten opzichte van andere steden. Sinds Aboutaleb er is, wordt het vergunningstraject door directie veiligheid scherp begeleid en geadviseerd. Dat is goed en fijn; ik denk dat heel veel steden daar nog een voorbeeld aan kunnen nemen."

Hoe kwam je erbij om foodfestivals te gaan organiseren?
"Tien jaar geleden, meteen na onze studie zijn we gestart met ons evenementenbureau. Onze eerste eigen productie was CuliNESSE, omdat er in de regio Zevenhuizerplas geen reet te beleven was voor onze leeftijdgenoten. We wilden gewoon een goed biertje, wijntje, eten en leuke artiesten. Ook voor RotterdamseKost hebben we dit jaar een toffe line-up, met The Kik & Friends, Douwe Bob en Anitaatje Meijer. Twee jaar geleden hadden we haar en Lee Towers samen; een unicum natuurlijk. Daaromheen Joris Lutz, Convoi Exceptional, vrouwen die in tijgerpakjes a capella liedjes zingen en veel andere gekkigheid."

Wat maakt RotterdamseKost anders dan andere festivals?
"Met RotterdamseKost willen we restaurants een platform geven. Het is een eerbetoon aan Rotterdamse horecaklassiekers, zoals de Ballentent en Hotel New York, maar ook Three, het nieuwe restaurant van de oprichter van de Baja: Robin Bravenboer. We proberen een dwarsdoorsnee van de stad te maken. Daarom hebben we bijvoorbeeld De Beren ook. Sommige mensen vinden dat misschien lastig, van 'WTF, ik kom bij een culinair evenement!' Maar je hóeft het niet te eten. Je kan een sterrengerechtje nemen, maar ook bier en een bitterbal en Anita Meijertje kijken. En op zaterdag en zondag kan je je kinderen meenemen. Als je dat wilt."

 

 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden